latinica  ћирилица
21/06/2016 |  22:25 | Autor: Agencije

Selektor Rusije preuzeo odgovornost i dao osatvku

Poslije ubjedljivog poraza od Velsa (0:3), ali i blijedih partija sa Engleskom (1:1) i Slovačkom (1:2), selektor ruske reprezentacije Leonid Slucki dao je ostavku i izvinio se svim ljubiteljima fudbala u svoj zemlji.
EURO: Rusija - Vels - Foto: Getty Images
EURO: Rusija - VelsFoto: Getty Images

Slucki je preuzeo svu odgovornost, ali sve to nije utješilo razočarane ljubitelje fudbala koji se, ipak, nisu nadali da će njihovi ljubimci tako brzo spakovati kofere i vratiti se u Moskvu. Tako se Leonid Slucki od heroja koji je doveo Ruse na EP u Francuskoj, mada su ih svi otpisali zbog debakla u prvim kolima kvalifikacija dok ih je vodio italijanski trener Fabio Kapelo, pretvorio u glavnu metu brojnih kritičara.

Skoro svi ruski mediji prenose iskrenu izjavu Sluckog odmah poslije debakla od Velšana: - Molim oproštaj za fudbal koji smo pokazali. Vjerujem da će iz ovog gorkog poraza igrači izvući pouke i da će biti uspješniji na SP 2018. - rekao je na oproštaju Slucki.

Nijedan igrač Rusije nije tražio opravdanje za poraz od Velsa, već priznaju da je potpuno zaslužen. Pavel Mamajev je rekao da kad se izgubi sa 3:0 onda nema nikakvih opravdanja. Sve govori podatak da je "zbornaja" osvojila samo jedan bod.

I Vasilij Berezucki se izvinio navijačima jer su svi igrali loše: - Naš glavni problem je to što reprezentacija Rusije nema zvijezda. Moramo se pozabaviti mladim generacijama.

Kapiten reprezentacije Roman Širokov čak smatra da sve dok ruski klubovi ne budu imali značajnijih rezultata u evropskim kupovima ne može se očekivati ni visok rezultat reprezentacije.

- Niko ne smije da se ljuti što "lada" ne može da pretekne "mercedes". Tako je i sa reprezentacijom Rusije - piše Sport-ekspres, u čijoj se analizi punoj bijesa kaže i da Rusi igraju znatno sporije od ostalih na EP i da imaju previše veterana.

Već je počela rasprava ko bi mogao biti novi selektor. Spominju se Kurban Berdijev, Јurij Sjomin, Stanislav Čerčesov, Valerij Gazajev i Valerij Karpin.