latinica  ћирилица
22/06/2016 |  07:46 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH u ponedjeljak o SSP-u (VIDEO/FOTO)

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je danas da Predsjedništvo BiH ni na koji način nije blokirano, da on i srpski član Mladen Ivanić bez velikih razlika vide većinu problema u BiH, te da će sve što ih opterećuju staviti na dnevni red sjednice u ponedjeljak 27.juna i pokušati riješiti.
Dragan Čović i Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Dragan Čović i Mladen IvanićFoto: RTRS

On je nakon sastanka sa Ivanićem u Banjaluci rekao da su pokušali telefonskim sjednicama riješiti ključne, vitalne stvari, ali da nisu uspjeli, te im je ostalo još par dana da ih pokušaju "iskomunicirati".

"Morali bismo riješiti pitanje ispunjavanja tehničkih uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do 13. jula, jer je to jedan poseban datum koji nam se neće ponoviti narednih godinu dana i pošto su nijanse u pitanju vjerujem da ćemo svi pokazati političku i svaku drugu odgvornost da najkasnije do 27. juna, iako je i to kasno, imamo usaglašene stavove kako bismo dalje omogućili Slovačkoj i drugim članicama EU da nam daju pozitivan odgovor i upit", naveo je Čović.

On je istakao da dok on bude član Predsjedništva BiH neće biti preglasavanja, jer se time ništa ne bi dobilo.

"Moramo biti svjesni da svi moramo praviti kompromise, a članovi Predsjedništva moraju zajedno donositi odluke o vitalnim stvarima, jer samo takva odluka ima težinu. U ponedjeljak ako ne bude dogovora, neće ga biti i to je cijena koju ćemo zajedno snositi", dodao je Čović.

On je rekao da će učiniti sve da u ponedjeljak dođe do dogovora o svim ključnim pitanjima.

"Vladu Srpske doživljavam kao svoju i tako se odnosim prema njoj, ali moramo zajednički naći sklad odnosa i kada je u pitanju SSP i ugroženost naših poljoprivrednika, ali nama niko nije branio da zaštitimo našu poljoprivrednu proizvodnju u posljednjih pola godine i niko nam ne brani da to uradimo do kraja godine", rekao je Čović.

On je dodao da niko nije ograničio vlast da pomogne poljoprivredne proizvođače izdašnije, već je to pitanje opredjeljenja i stvarnog odnosa prema njima, a sve ostalo su političke igre.

Čović je ponovio da sa odlukom direktora Agencije za satistiku BiH Velimira Јukića, koji je objavio program obrade podataka popisa nema ništa, ali da je put rješavanja tog pitanja u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH. Poručio je da razumije zaključke Parlamenta Srpske o popisu. 

Sastanak u Banjaluci uslijedio je nakon što je Ivanić osporio prihvatanje ovog dokumenta u Predsjedništvu BiH prije nego što se Vlada Republike Srpske izjasni o njemu.

Konačni rok za ispunjavanje uslova je 13. juli kada se u Slovačkoj održava sastanak ministara inostranih poslova zemalja EU.

Dragan Čović u Banjaluci