latinica  ћирилица
22/06/2016 |  11:07 | Autor: SRNA

Stoltenberg snažno osudio postupke Pjongjanga

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg osudio je lansiranje raketa srednjeg dometa koje je prema Јapanu izvršila Sjeverna Koreja i pozvao Pjongjang da prestane sa "provokativnim akcijama".
Јens Stoltenberg (Foto: Twitter @USNATO) - Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Јens Stoltenberg (Foto: Twitter @USNATO)Foto: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

"Snažno osuđujem lansiranje dva balistička projektila koje je izvršila Sjeverna Koreja. Ove neprestane provokativne akcije narušavaju međunarodnu bezbjednost i dijalog", navodi se u Stoltenbergovom saopštenju.

Generalni sekretar Alijanse pozvao je Sjevernu Koreju da "u potpunosti poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu, da ne prijeti i ne vrši lansiranja projektila upotrebom balističke tehnologije i da se uzdrži od daljih provokativnih akcija".

Sjeverna Koreja ispalila je jutros dva projektila srednjeg dometa "Musudan".

Prvi projektil lansiran je iz grada Vonsana na istočnoj obali Sjeverne Koreje, odakle su i ranije izvršene probe raketa srednjeg dometa. Ispaljivanje je najvjerovatnije izvršeno sa pokretnog lansera.

Јužnokorejska novinska agencija "Јonhap", pozivajući se na državnog zvaničnika, javila je da se projektil raspao u vazduhu nakon leta dugog 150 kilometara.

Drugi projektil srednjeg dometa "Musudan" lansiran je dva časa kasnije i letio je 400 kilometara.

Sjeverna Koreja nastavlja sa lansiranjem projektila, uprkos međunarodnim upozorenjima i nizu rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, prema kojima je Pjongjangu zabranjena upotreba tehnologije za balističke rakete.