latinica  ћирилица
22/06/2016 |  12:58 | Autor: Agencije

Novicki slobodan agent, žele ga Voriorsi

Dirk Novicki odlučio je da odustane od posljednje godine ugovora sa Dalas Meveriksima i postane slobodan agent.
Dirk Novicki u dresu Dalas Maveriksa (foto:nbaserbia.com) -
Dirk Novicki u dresu Dalas Maveriksa (foto:nbaserbia.com)

Njemački veteran je sljedeće sezone trebalo da zaradi 8,7 miliona dolara, a uz njega će od posljednje godine odustati i Čendler Parsons.

Tako će Meveriksi predstojećeg ljeta imati 94 miliona dolara u "seleri kepu", što će im omogućiti potpunu rekonstrukciju tima.

To bi moglo da znači odlazak 38-godišnjeg Nijemca koji za Mevse igra od 1998. godine (deveti pik) i s kojima je osvojio titulu 2011.

Novicki je prošlog ljeta izjavio da bi prešao u neki drugi tim samo ukoliko bi Meveriksi pravili potpunu rekonstrukciju, od čega je tada odustao Mark Kjuban.

Međutim, Mevsi već pet godina nisu prošli prvu rundu plej-ofa, pa mnogi očekuju novi početak tima iz Dalasa.

To bi verovatno značio i rastanak sa dugogodišnjim zaštitnim znakom Novickim, za koga se interesuje sada već bivši šampion Golden Stejt.

Prvi izbor Voriorsa na tržištu će svakako biti zvezda Oklahoma Siti Tandera Kevin Durent, ali ako ne uspeju da dovedu njega, onda će se okrenuti 38-godišnjem Nemcu.

Ipak, jedna stvar bi mogla da zadrži Novickog u Dalasu, ukoliko bi produžuo ugovor postao bi tek drugi igrač koji se penzionisao nakon 20 sezona u samo jednom klubu, posle Kobija Brajanta koji je to učinio ove godine.

Novicki je tokom 18 godina u NBA postigao 29.491 poen i šesti ja na večnoj listi, bio je MVP finala 2011, a 13 puta je učestvovao na Ol-staru.

Iako na dva koraka od pete decenije, protekle sezone prosečno je beležo 18,3 poena uz 6,5 skokova i 0,7 blokada po meču.