latinica  ћирилица
22/06/2016 |  13:05 | Autor: SRNA

Savčić i Samardžija o statusu boračke populacije u I.Sarajevu

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je danas na sastanku sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Samardžijom da je BORS zadovoljan onim što je Skupština grada u poratnom periodu uradila za boračku kategoriju.
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić razgovarali su danas o statusu boračke populacije na području grada.

"Činjenica je da Skupština grada nije čekala nikakav program za stambeno zbrinjavanje ovih kategorija, pogotovo porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, nego im je to bio jedan od zadataka od samog početka", rekao je Savčić.

On je naveo da je, osim porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, grad Istočno Sarajevo sa vrlo povoljnim kreditima pomogao i stambeno zbrinjavanje demobilisanih boraca, koji nisu obuhvaćeni nijednim projektom.

Savčić je posebno istakao dobre odnose između opštinskih boračkih organizacija i Skupštine grada.

"Svjesni smo da nisu velike mogućnosti cjelokupnog društva da se riješe svi nagomilani problemi, ali ukoliko budemo čekali da se stvore povoljniji uslovi bojim se da mnogi od naših saboraca to ne bi dočekali i zato je za pozdraviti i one minimalne korake i aktivnosti koje se preduzimaju i polako rješavaju problem po problem", naglasio je Savčić.

On je rekao da BORS danas u Istočnom Sarajevu održava redovnu godišnju Skupštinu na čijem dnevnom redu će se naći trenutno najkrupnija pitanja, od statusa BORS-a, do položaja boraca i metoda pomoću kojih će se u budućnosti boriti za ostvarivanje svojih prava.

Samardžija je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom delegacije BORS-a koju je upoznao o načinu funkcionisanja grada Istočno Sarajevo sa posebnim osvrtom na dio obaveza i mogućnosti kada je u pitanju podrška boračkoj populaciji.

Samardžija je rekao da je grad Istočno Sarajevo kroz "Projekat dva" uložio značajna sredstva za izgradnju grada, prije svega radi smještaja izbjeglih i raseljenih lica, među kojima su posebno mjesto imale porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i borci.

Prema njegovim riječima, grad je u obnovu Istočnog Sarajeva uložio oko 22 miliona KM po "Projektu dva", a porodicama poginulih boraca je izvršen otpis kompletnog kreditnog zaduženja u iznosu od oko tri miliona KM.

Samardžija je naglasio da Istočno Sarajevo svake godine u kontinuitetu izdvaja značajna sredstva za podršku boračkoj populaciji, a i ove godine je u budžetu za te namjene planirano 150.000 KM, dok se godišnje izdvaja 70.000 KM za održavanje Vojničkog groblja na Sokocu.

On je dodao i da djeca poginulih boraca imaju prednost prilikom dodjele stipendija i realizacije projekta zapošljavanja pripravnika.

Delagacija Boračke organizacije Republike Srpske, na čelu sa Savčićem, danas je na Vojničkom groblju u Miljevićima položila vijenac i odala počast poginulim saborcima.