latinica  ћирилица
22/06/2016 |  15:29 | Autor: SRNA

Ustavni sud RS: Statut opštine Јezero nije u saglasnosti sa Ustavom

Ustavni sud Republike Srpske donio je danas odluku po kojoj Statut opštine Јezero nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o lokalnoj samoupravi.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: RTRS
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: RTRS

"Neustavnost i nezakonitost osporenog Statuta ogleda se u tome što predmetni opšti akt, kojeg je usvojila Skupština opštine Јezero, nije predložen od Zakonom ovlašćenog predlagača", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Imajući u vidu da je načelnik opštine Јezero povukao prijedlog Statuta iz procedure, a da Komisija za statutarna pitanja, poslovnik i propise Skupštine opštine Јezero nema zakonsko ovlašćenje za predlaganje Statuta, Sud je ocijenio da osporeni Statut nije u saglasnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a time i sa ustavnim načelom zakonitosti.

Ustavni sud Srpske donio je i odluku kojom je utvrdio da Odluka o privremenom finansiranju opštine Kneževo za period januar-mart prošle godine i ista odluka koja je donesena za period april-jun prošle godine, u vrijeme važenja, nisu bile u saglasnosti sa Ustavom Srpske, Zakonom o budžetskom sistemu Republike Srpske i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Sud je ovakvu odluku donio s obzirom na činjenicu da je osporene odluke donio načelnik opštine Kneževo, iako je navedenim zakonima propisano da je njihovo donošenje u nadležnosti Skupštine opštine, čime je, ujedno, došlo do povrede ustavnog načela prema kojem propisi i drugi opšti akti moraju biti u saglasnosti sa zakonom.

Ustavni sud donio je odluku kojom je utvrdio da odredbe člana 38. Pravilnika o obavljanju pripravničkog staža u oblasti socijalne zaštite nisu u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o socijalnoj zaštiti i Zakonom o republičkoj upravi, a koji je donio ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske.

Donosilac osporenog pravilnika, uvodeći obavezu polaganja stručnog ispita ne samo za pripravnike, već mimo navedenih zakona, i za stručne radnike koji imaju do 20 godina radnog iskustva u oblasti socijalne zaštite, uz određivanje roka u kome su ova lica dužna da polože stručni ispit, prekoračio je granice svojih zakonskih ovlašćenja i time narušio načelo zakonitosti člana 108 Ustava Republike Srpske.