latinica  ћирилица
22/06/2016 |  15:48 | Autor: TANЈUG

EU: Postignut dogovor o formiranju novih graničnih snaga

Evropska unija je postigla dogovor o formiranju novih snaga koje će, radi suzbijanja priliva migranata, moći da intervenišu u državama na spoljnoj granici unije, poput Grčke i Italije.

Predstavnici 28 zemalja članica EU i Evropskog parlamenta izjavili su da su podržali prijedlog Evropske komisije i donijeli odluku da se te nove snage formiraju tokom ljeta, prenosi AFP.

Ključni odbori Evropskog parlamenta treba da glasaju o tom pitanju sljedeće nedjelje, i ukoliko ne bude nekih prepreka, prijedlog bi mogao da se za mjesec dana nađe na sjednici parlamenta u Strazburu.

"Sporazum o stvaranju nove Evropske granične i obalske straže je dokaz da je Evropa sposobna da reaguje brzo i odlučno u zajedničkim izazovima", rekao je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker.

Lideri EU su u decembru prošle godine postavili rok do 30. juna za dogovor o formiranju novih snaga kao ključnog faktora za zaustavljanje priliva migranata, uz sprovođenje postignutog dogovora sa Turskom.

Brisel želi da te nove snage počnu sa radom u septembru, a da do novembra postignu punu operativnost.

Nekoliko zemalja članica su vratile granične kontrole koji su eliminisale prije nekoliko godina kao dio Šengenskog sporazuma.

Nova Evropska granična i oblaska straža predstavlja ima veći obim i šire zadatke od postojeće agencija Fronteks, sa sjedištem u Varšavi.

Artis Pabriks, glavni pregovarač u EP o ovom pitanju, rekao je da će uvođenjem novih snaga "spoljne granice EU biti sigurnije i lakše za kontrolu", prenosi AFP.

"Ovo nije srebrni metak koji može da riješi migracionu krizu ili da vrati puno povjerenje u Šengen zonu, ali predstavlja vrlo važan prvi korak" rekao je Pabriks.