latinica  ћирилица
22/06/2016 |  16:31 | Autor: SRNA

Savčić: Uspostaviti Sabor srpskog borca

Skupština Boračke organizacije Republike Srpske donijela je danas zaključak o uspostavljanju instituta sabora srpskog borca, rekao je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS

Savčić je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da će sabor imati ulogu da rješava probleme boračke populacije na sasvim drugačiji način, ukoliko ne budu postignuti rezultati kroz dijalog.

"Sve ćemo ovo dodatno razraditi kroz odluku Predsjedništva BORS-a", pojasnio je Savčić.

On je naveo da je sabor još zasnovan na ideji, ali da je osnovna zamisao da okuplja borce i vrši pritisak na institucije koje ne rješavaju probleme boračke populacije.

Savčić je dodao da je osim zaključka o uspostavljanju sabora srpskog borca, na sjednici Skupštine BORS-a u Istočnom Sarjevu donesena i Izjava u kojoj je navedeno da su borci najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske.

"Prvi put smo za ove nepune dvije godine na Skupštini BORS-a imali konkretne poteze. Danas smo usvojili Izjavu u kojoj se navodi da su borci najzaslužniji za stvaranje Srpske u četvorogodišnjem krvavom ratu", kaže Savčić.

On je istakao da je u Izjavi naglašeno da je u ratu više od 23.000 boraca dalo život, da je nekoliko desetina hiljada ranjeno i da su mnogi ostali invalidi.

Sa današnje sjednice Skupštine BORS-a upućen je zahtjev izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da se odmah pristupi izmjeni Zakona o udruženjima i fondacijama Republike Srpske i da se Boračkoj organizaciji zbog istorijske uloge obezbijedi status od posebnog interesa za Srpsku.

Skupština BORS-a usvojila je i izvještaje o radu u proteklom periodu, te planove rada za naredni, a razgovarano je i o važnim pitanjima, poput statusa i položaja boraca.

Savčić se ranije danas sastao sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Samardžijom.

Delagacija BORS-a, na čelu sa Savčićem, položila je i vijenac na Vojničkom groblju u Miljevićima i odala počast poginulim saborcima.