latinica  ћирилица
22/06/2016 |  16:38 | Autor: sputniknews.com

Kineska rejting agencija stavila Rusiju ispred SAD

Kineska rejting agencija “Dagong global kredit rejting “ dala je ruskim obeznicama u inostranoj valuti rejting “A“ sa stabilnom prognozom, piše “Blumberg“.

Bez obzira na tešku ekonomsku situaciju Rusija je na rejting skali kineske agencija “Dagong“ zauzela šesto mjesto po investiciojama, preskočivši SAD, naveo je “Blumberg“.

Pritom, prema informacijama “Dagong global kredit rejting“ Kina ima najveći rejting “AAA“. Kako je naveo predsjednik savjeta direktora “Dagonga“ Guang Đijanzong, jedini kriterijum za tu agenciju jeste da li je država sposobna da plaća svoje kredite, jer se tada njen rejting može smatrati nezavisnim od politike.

“Kreditni rejtinzi se često prave iz političkih razloga. Međutim Dagong uzima u obzir samo sposobnost vlasti zemlje da vraća svoje dugove“, naglasio je Đijanzong.

“Blumberg“ podsjeća da su u 2015. godini slične rejting agencije “Mudis“ i “SiP Global rejtings“ stavile Rusiju na posljednje mjesto na investicionoj skali. Zbog toga je Moskva pooštrila zahtjeve za rad međunarodnih rejting agencija i stvorila svoju nacionalnu rejting agenciju.