latinica  ћирилица
22/06/2016 |  16:51 ⇒ 18:32 | Autor: RTRS

Trnovo: Nezaposlenost-najveći problem demobilisanih boraca (VIDEO)

U Trnovu je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 186 srpskih boraca i 124 civila, a na spisku nestalih i dalje je 11 lica.
Opština Trnovo - Foto: RTRS
Opština TrnovoFoto: RTRS

Za ovu malu opštinu ogromne žrtve, a i problemi s kojim se suočavaju porodice poginulih i nestalih. Posebno boli pitanje - da li će dočekati pravdu?

Teško onome ko dijete izgubi, kaže Slavojka Dragović, kojoj suze za sinom Prvoslavom, stradalim sa nepunih 20 godina, još nisu presušile...

U Trnovu porodice nikako da dočekaju pravdu za više stotina ubijenih civila, od kojih se za 11 i dalje traga.

Milka Kokot, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko – romanijske regije, s tugom i ogorčenjem se pita do kada će ova pitanja ostati nerasvijetljena.

Porodice poginulih nisu zadovoljne saradnjom sa lokalnom zajednicom. Trnovo je jedina opština u Srpskoj koja boračkoj populaciji nije omogućila da uknjiže dodijeljene stanove.

Kao jedan od najvećih problema, u boračkoj populaciji ističu nezaposlenost. Potvrđuje to i Milenko Golijanin,  demobilisani borac i porodica nestalog lica, koji kaže da 17 godina čeka na bilo kakvo zaposlenje, a da su u sličnoj situaciji i sve njegove kolege, demobilisani borci.

Sva svoja pitanja bez odgovora iz Trnova i drugih opština u kojima su bile održane javne tribine ili će tek biti, porodice će uputiti nadležnim institucijama i lokalnim zajednicama. Kažu krajnje je vrijeme da im se ponude rješenja.