latinica  ћирилица
22/06/2016 |  17:06 | Autor: SRNA

"Špigl" - Antiruski front u Evropi se raspada

Sankcije protiv Rusije nisu donijele nikakve rezultate zapadnim zemljama, antiruski front u Evropi se raspada, piše njemački list "Špigl".
Špigl, Hamburg - Foto: Wikipedia
Špigl, HamburgFoto: Wikipedia

Isti izvor navodi da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izašao sa veoma vještim potezom, izjavivši da bi Moskva mogla da ukine recipročne mjere protiv EU, ako bi u mirnom rješenju situacije u Ukrajini bio primijećen progres, prenosi "Sputnjik".

Riječi ruskog predsjednika mogu da oslabe uvjerenost EU u neophodnost sankcija, tim prije što ne dijele sve zapadne države antiruska raspoloženja.

Iako Poljska i zemlje Baltika izražavaju oštar stav prema Moskvi, Francuska, Njemačka i Italija se već odavno zalažu za postepeno ukidanje sankcija, navodi autor članka.

Pošto se nisu ostvarile nade Zapada u politički uticaj sankcija, evropski lideri su sve više skloni tome da je Moskvu lakše podstaći na ustupke uz pomoć malih nagrada, a ne kaznenim merama, naglašava se u tekstu.

"Naredno produženje sankcija EU može biti posljednje", navodi "Špigl".

Kritičari antiruskih mjera ocjenjuju da Moskva ne može sama da obezbijedi realizaciju Minskog sporazuma, jer su u proces uključene i ukrajinske vlasti. Јedan broj posmatrača u Briselu navodi da je Kijev zainteresovan da antiruske sankcije traju što duže, zaključuje se u tekstu.