latinica  ћирилица
22/06/2016 |  19:08 | Autor: sputniknews.com

Duma izglasala Zakon o Nacionalnoj gardi

Donji dom Parlamenta Rusije izglasao je treći i posljednji paket zakona o stvaranju Nacionalne garde Rusije.
Ruska Duma -
Ruska Duma

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je Dumi odgovarajući nacrt zakona u aprilu ove godine.

Prema novom zakonu Nacionalna garda, koja je stvorena na osnovu specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, imaće zadatak da se bori protiv terorizma i organizovanog kriminala u zemlji, kao i da čuva red i zakon na masovnim javnim događajima, uključujući i neodobrene proteste.

U poređenju sa prvobitnom redakcijom ovlašćenja novih strukturnih snaga su proširena da bi obezbjeđivala ispunjavanje dobijenih zadataka.

Prema osnovnom nacrtu zakona, Nacionalna garda dobija ovlašćenja koja su imale unutrašnje snage Ministarstva unutrašnjih poslova, jedinica za specijalne namjene i specijalnih jedinica za brzo reagovanje.

"Gardisti" će, između ostalog, moći da pritvaraju, provjeravaju dokumente, ograđuju dijelove naselja, uključujući i prilikom suzbijanja nereda.

Oni će imati pravo da tokom vanrednog stanja zabrane kretanje vozilima i pješacima, koriste automobile civila za prevoz do mjesta vanrednog stanja ili gonjenja kriminalaca, da ulaze u kuće i u slučaju potrebe upotrebljavaju silu, specijalna sredstva i oružje. Gardu će činiti ne samo profesionalni vojnici, već i regruti.