latinica  ћирилица
22/06/2016 |  19:15 ⇒ 19:41 | Autor: RTS

Pronađeni ostaci džamije Mehmed-paše Sokolovića

Ostaci objekta, pronađeni u blizini grobnice Sulejmana Veličanstvenog u Mađarskoj, ostaci su džamije koju je sagradio Mehmed-paša Sokolović, tvrde arheolozi.
Ostaci džamije Mehmed-paše Sokolovića - Foto: RTS
Ostaci džamije Mehmed-paše SokolovićaFoto: RTS

U gradu Sigetu, na jugu Mađarske, nedaleko od grobnice u kojoj su zakopani unutrašnji organi sultana Sulejmana Veličanstvenog, pronađeni su ostaci džamije koju je za vrijeme Osmanskog carstva sagradio Mehmed-paša Sokolović, javlja Anadolija.

Ostaci džamije pronađeni su u okviru arheoloških iskopavanja kojima je rukovodila Agencija za međunarodni razvoj i saradnju Turske, nedaleko od grobnice s organima Sulejmana Veličanstvenog, koji je preminuo 1566. godine.

Istraživači su utvrdili da je riječ o ostacima džamije koju je sagradio Mehmed-paša Sokolović, a koju je porušila habzburška vojska 1692. godine.

Univerzitetski profesor i vođa istraživanja Norbert Pap podsjetio je da je prošle godine pronađena grobnica Sulejmana Veličanstvenog, te da je istraživačka ekipa u blizinu grobnice tražila i ostatke džamije i turbeta.

- Danas smo pronašli ostatke džamije. Prema dostupnim podacima iz tog perioda, u Sigetu je, pored turbeta Sulejmana Veličanstvnog, jednu džamiju sagradio Mehmed-paša Sokolović. Građevina koju smo pronašli dosta je veća od turbeta i okrenuta je prema Meki - objasnio je Pap.

Prema njegovim riječima, u pitanju je izuzetak, s obzirom na to da su džamije iz osmanskog perioda na području Mađarske građene uglavnom unutar gradova.

- U osmanskom periodu Mađarska je imala oko milion stanovnika i tada je bilo 20.000 do 30.000 osmanskih vojnika. Oni su živjeli u gradovima, pa su i džamije i turbeta građeni tu. Samo jedna džamija i turbe su sagrađeni izvan grada, a njih smo upravo pronašli. Sulejman Veličanstveni umro je baš ovdje i zbog toga su ovdje zakopani njegovi unutrašnji organi i sagrađeni džamija i turbe - kaže Pap.

Istraživanja na ovoj lokaciji biće nastavljena jer, kako Pap ističe, arhivski podaci ukazuju na to da se u istoj oblasti nalazi i tekija, koju su sedamdesetih godina 16. vijeka koristili derviši iz Sarajeva.

- Pokrenuli smo i istraživanja na tom planu i nadam se da ćemo brzo doći do rezultata - zaključio je Pap.