latinica  ћирилица
23/06/2016 |  07:44 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

SNSD-DNS-SP: Sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima (VIDEO)

Lideri vladajuće koalicije potpisali su Sporazum o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima u 57 lokalnih zajednica u Srpskoj, među kojima je i Srebrenica, gdje zajedno nastupaju sve stranke iz Republike Srpske.
Dodik, Pavić i Đokić - Foto: RTRS
Dodik, Pavić i ĐokićFoto: RTRS

Cilj sporazuma je ostvariv i realan, a to je pobjeda, poručio je predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik.

Potpisani dokument podrazumijeva da koalicioni partneri podrže jedni druge kada je riječ o kandidatima za načelnike i gradonačelnike – na taj način povezaće se vlast na nivou Republike Srpske sa lokalnim zajednicama i tako postići potpuno uređen sistem vlasti, poručeno je nakon sastanka.

Lideri vladajućih stranaka dogovorili su zajednički nastup i u četiri opštine u Federaciji. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da je jedan od koalicionih dogovora i to da će DNS mjesto direktora dobiti u "Putevima Republike Srpske" umjesto u "Elektrodistribuciji - Pale". 

Od 57 lokalnih zajednica, u kojima će vladajuća koalicija imati zajedničke kandidate, 12 pripada DNS-u, osam Socijalistima i ostalo SNSD-u. U svakoj od njih, partneri će se zalagati za ozbiljne reforme, jer su, kažu, spremni da rade u najboljem interesu Republike Srpske. Dio dogovora je da partneri u Banjaluci podrže SNSD-ovog kandidata, a u Prijedoru DNS-ovog. Sutra će biti poznato da li je to dosadašnji gradonačelnik Marko Pavić.

- Tamo gdje je ostalo da se dogovore naše lokalne organizacije upravo je pružena njima prilika da se dogovore. A to govori još o nečemu – da je u svim opštinama gdje je dogovoreno već postignut konsenzus lokalnih organizacija. U Čelincu na primjer, DNS i SNSD imaju svog kandidata, lokalne organizacije će to da dogovore, a SP je već opredijeljen da podrži SNSD u toj raspodjeli - rekao je Dodik.

Lider DNS-a Marko Pavić ocijenio je da koalicija SNSD-DNS-SP funkcioniše na bazi dogovora.

- U sedam optšina koje su ostale, Kotor Varoš je opština gdje smo pustili koalicione stranke da se dogovore, ostalih šest opština su najmanje dvije strane naše u koaliciji, a trećoj strani je ostavljena mogućnost da se dogovori. Tu su Čelinac, Šipovo, Ribnik, Čajniče, Doboj i Zvornik - rekao je lider DNS-a Marko Pavić.

Potpisani sporazum, kažu, dokaz je stabilne koalicije, koja o svemu zajedno odlučuje. Tako je dogovoreno i da se iz skupštinske procedure povuče odluka o prodaji Rudnika željezne rude Ljubija kompaniji iz Izraela. Šansa je, ponovili su, pružena Arselor Mitalu – ako se za 15 dana ne izjasne žele li da učestvuju u kupovini akcija Rudnika, odluka se vraća u skupštinsku proceduru.

- Srpska u ovom procesu nije imala favorita. Onaj ko bude imao povoljniju ponudu biće izabran za kupovinu akcija Ljubije - rekao je Đokić.

- Ako Mital ponudi evro više ili radnika više, oni su kupac. Ako se ne izjasne u datom roku, znaćemo da ponuda nije ozbiljna - istakao je predsjednik Srpske.

I gradonačelnik Prijedora Marko Pavić potvrdio je da je odluka o Ljubiji rezultat koalicionog dogovora, a ne pobjeda opozicije izvojevana protestima u Prijedoru, kako tvrdi tzv. Savez za promjene.