latinica  ћирилица
23/06/2016 |  07:59 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Moskva zabrinuta zbog uvlačenja Crne Gore u NATO

Poslanici ruske Državne dume su ozbiljno zabrinuti zbog politike uvlačenja Crne Gore u NATO, što unosi raskol u crnogorsko društvo i stvara visok stepen socijalno-političke napetosti u toj zemlji, navodi se u obraćanju ruske Dume parlamentarcima Crne Gore, Srbije, BiH i Makedonije, kao i parlamentima država članica NATO-a i OEBS-a.
Crna Gora i Nato - Foto: ilustracija
Crna Gora i NatoFoto: ilustracija

Nacrt obraćanja, koje je predložio Komitet za međunarodna pitanja, Duma usvojila juče na plenarnoj sjednici.

"U cilju sprečavanja daljeg razvoja najnepovoljnijeg scenarija u Crnoj Gori, poslanici Državne dume se obraćaju sa svesrdnim apelom parlamentarcima država članica NATO-a da postanu svjesni posljedica po evropsku bezbjednost u slučaju ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i da podrže zahtjeve najkrupnijih opozicionih snaga Crne Gore usmjerene na održavanje opštenarodnog referenduma, ostavljajući građanima te zemlje da slobodno izaberu svoju budućnost", navodi se u tekstu obraćanja, u koji su crnogorski štampani mediji imali uvid.

Osim toga, u obraćanju se navodi da treba aktivirati neposredan dijalog u okviru bilateralnih parlamentarnih kontakata i u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u vezi sa razmještanjem američkih sistema protivraketne odbrane na teritoriji zemalja istočne Evrope i politikom širenja NATO-a u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

To je opasna politička linija, koja u svojoj biti nije usmjerena na odbranu, nego na raspirivanje novog hladnog rata, smatraju u Dumi. Oni predlažu da u dijalogu poslanici zajednički ocijene moguće posljedice i formulišu prijedloge usmjerene na stvaranje uslova koji pogoduju popuštanju međunarodne tenzije.

"Poslanici Državne dume izražavaju duboku zabrinutost povodom razmještanja u Evropi, konkretno na teritoriji Poljske i Rumunije, američkih sistema protivraketne odbrane, koji, budući da su sistemi dvostruke, tj. vojne i civilne namjene, mogu biti primijenjeni u ofanzivne svrhe protiv Ruske Federacije prilikom iznenadnog globalnog napada", navodi se u obraćanju.

Duma je podržala ideju o formiranju Balkanskog saveza neutralnih država, za koju se u Crnoj Gori zalaže Demokratski front.

Poslanici Državne dume pozdravljaju inicijativu balkanskih političara o stvaranju takozvanog Balkanskog vanblokovskog saveza, uz učešće Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH kao neutralnih suverenih država sa ciljem da on postane temelj arhitekture regionalne bezbjednosti, navode iz ruskog parlamenta.