latinica  ћирилица
23/06/2016 |  11:56 ⇒ 15:34 | Autor: RTRS

ŽRS: 1.jula jednočasovni mirni protesti radnika

Predstavnici šest sindikalnih organizacija koje djeluju u preduzeću Željeznice Republike Srpske najavili su za 1. jul jednočasovno mirno protestno okupljanje radi, kako navode, zaštite ekonomskih i socijalnih prava radnika, ističući da njihovi zahtjevi nisu politički motivisani.
Željeznički saobraćaj-ilustracija - Foto: RTRS
Željeznički saobraćaj-ilustracijaFoto: RTRS

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin rekao je da će protestno okupljanje biti organizovano u željezničkim čvorovima Novi Grad, Prijedor, Banjaluka i Doboj i da će trajati od 10.00 do 11.00 časova uz redovno saobraćanje vozova.

Marin je istakao da je cilj protestnog okupljanja ostvarivanje zakonskih prava radnika te da nisu politički motivisani.

On navodi da sindikati od Uprave ŽRS traže redovnost isplata plata i ostalih primanja /toplog obroka, putnih troškova voznog osoblja, troškova prevoza prilikom dolaska na posao/, kao i da se novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta radi prema stvarnim potrebama uz aktivno učešće predstavnika sindikata.

Predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković rekao je Srni da se prema odredbama novog Zakona o radu plate najkasnije isplaćuju zaključno sa posljednjim datumom u mjesecu za prethodni mjesec, tako da Uprava trenutno radnicima ne duguje niti jednu platu.

Marković navodi da je od generalnog direktora Dragana Savanovića dobio uvjeravanje da isplata troškova prevoza radnicima neće zastarjeti.

U okviru Željeznica RS djeluje šest sindikalnih organizacija – Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.