latinica  ћирилица
23/06/2016 |  12:29 ⇒ 12:29 | Autor: RTS

U Srbiji plagijatori ostaju bez zvanja i posla

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je Etički kodeks i Pravilnik kojim se definiše jasna procedura utvrđivanja plagijata i mjere kojima se kažnjava neakademsko ponašanje. A one, u zavisnosti od prekršaja, mogu biti i oduzimanje zvanja.
Univerzitet u Beogradu - Foto: RTRS
Univerzitet u BeograduFoto: RTRS

Nedostaci u praksi koji su se pojavljivali tokom godina, sada ostaju za akademskom zajednicom. Pošto ga je Senat usvojio, dugo očekivani Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, stupa na snagu po objavljivanju u Glasniku Univerziteta u Beogradu.

"Ono što je najvažnije to je da su procedure propisane, jer nedostatak procedura je bio najveći problem na univerzitetu. Sada imamo celokupan skup dokumenata po kojima mora da se postupa", kaže rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević.

Ako se, na primjer, utvrdi postojanje neakademskog ponašanja, u izradi pisanih radova, Etička komisija može predložiti i da mjere za povredu Kodeksa budu izrečene mentoru, recenzentu i članovima komisije za pisanje izvještaja o nastavnom i naučno-istraživačkom radu.

"Ukoliko se ustanovi da je plagijat u pitanju i da je osoba na osnovu tog plagijata kvalifikovana za odgovarajuće zvanje, onda je jedna od mjera da, nakon odluke nastavno-naučnog vijeća, dekan izrekne odgovarajuću mjeru, pogotovu kada je riječ o doktorskoj disertaciji, podrazumijeva i oduzimanje zvanja", ističe prorektor Univerziteta u Beogradu Živan Lazović.

Usvojeni su i Kodeks profesionalne etike i Pravilnik o radu etičkih komisija i odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta. Tako su članovi zajednice dužni da svoje obaveze izvršavaju odgovorno, savjesno i profesionalno, nedozvoljen je svaki oblik diskriminacije na Univerzitetu, zabranjena je svaka vrsta uznemiravanja među članovima univerzitetske zajednice, a oni su dužni i da se drže načela nepristrasnosti.