latinica  ћирилица
23/06/2016 |  13:24 | Autor: SRNA

Ankara zabranila odlazak delegacije u posjetu vojnicima

Poslanici njemačkog parlamenta pozvali su vojsku /Bundesver/ da preispita upotrebu baze "Inčirlik" u Turskoj nakon što Ankara nije dozvolila parlamentarnoj delegaciji da posjeti vojnike svoje zemlje koji su tamo stacionirani.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Njemačka u bazi "Inčirlik" na jugu Turske ima oko 250 vojnika i nekoliko borbenih aviona "tornado". Ta baza je strateški važna lokacija za kampanju predvođenu SAD u borbi protiv "Islamske države" u Iraku i Siriji.

"Zbog odluke Ankare, moramo razmotriti alternativne lokacije za naše izviđačke avione `tornado`, poput baze u Amanu, kako ne bi ograničili našu vojnu fleksibilnost", izjavio je poslanik iz bavarske stranke Hrišćansko socijalističke unije /CSU/ Florijan Han.

Poslanik iz redova Zelenih Tobijas Lindner rekao je za njemački dnevnik "Bild" da, ukoliko Turska ne dozvoljava delegaciji da posjeti vojnike u "Inčirliku", Bundesver treba da obustavi ulaganje novca poreskih obveznika u proširenje te baze.

Njemačko Ministarstvo odbrane potvrdilo je kasno sinoć da je Ankara zabranila planirani odlazak delegacije u bazu u julu, ali nije objavljen razlog tog postupka.

Odnosi između Berlina i Ankare su "zategnuti" otkako je Bundestag jednoglasno glasao da se masovno ubijanje Јermena tokom Prvog svjetskog rata, koje su izvršili vojnici Otomanskog carstva, okarakteriše kao genocid.