latinica  ћирилица
23/06/2016 |  14:12 ⇒ 16:45 | Autor: SRNA

Milovanović: CIK da otkloni sumnje o inženjeringu u Srebrenici

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović zatražio je od Centralne izborne komisije BiH da izda zvanično saopštenje i otkloni dileme oko važeće verzije privremenog biračkog spiska u ovoj opštini.
Miloš Milovanović - Foto: SRNA
Miloš MilovanovićFoto: SRNA

"Time će otkloniti sumnje u eventualne izborne prevare i inženjering", rekao je Milovanović, čijeg imena nema na privremenom biračkom spisku, kao ni njegove porodice.

On je istakao da je upoznat da je Centar za registraciju birača ove opštine dobio pisani spisak na kome se nalazi njegovo i ostala imena koja se ne nalaze na elektronskom spisku, pa ostaje nejasnoća koji je od ta dva spiska važeći.

Milovanović je pozvao birače da izvrše provjeru i da se registruju za izbore ukoliko se ne nalaze na privremenom biračkom spisku.

Provjeravajući da li se njihova imena nalaze na privremenom biračkom spisku opštine Srebrenica, mnogi građani i cijele porodice bili su iznenađeni saznanjem da njihovih imena nema na evidenciji, iako od 1995. godine neprekidno žive u ovoj sredini.

"Na osnovu podatka da opština Srebrenica ima 12.900 birača, dobijenog od Centralne izborne komisije BiH, Skupština opštine je 4. februara ove godine donijela odluku da se smanji broj odbornika sa 23 na 21 za naredni period.

Međutim, na privremenom biračkom spisku u elektronskoj verziji pojavilo se svega 10.548 birača i pitamo se kako je za četiri mjeseca misteriozno nestalo više od 2.300 birača, među kojima je moja i porodice Lazarević, Milanović, ali i neke bošnjačke porodice, jer je na tom spisku svega 10.548 birača", izjavio je Milovanović.

Zajednički kandidat svih srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić upozorio je da je na sceni ponovo izborni inženjering prilikom registracije bošnjačkih birača u ovoj lokalnoj zajednici.

"Pokušavaju da putem pošte u birački spisak uvrste oko 3.000 glasača koji već 25 godina ne žive u Srebrenici, obezbjeđujući im nelegalno, bez njihove punomoći, uvjerenja o državljanstvu u opštinskoj matičnoj službi, a po nalogu načelnika Ćamila Durakovića", rekao je Grujičić.

On je pojasnio da se registruju svi oni koji su bili na popisu 1991. godine u Srebrenici, a već 25 godina su u inostranstvu gdje imaju nova državljanstva i nemaju nikakve veze sa ovom opštinom.

"To je pitanje kojim treba da se bavi tužilaštvo, jer je u pitanju nezakonit rad i zloupotreba ovlaštenja", smatra Grujičić.

On upozorava domaće i međunarodne organizacije i institucije da reaguju i spriječe izborne malverzacije u ovoj opštini u kojoj već 17 godina vlada bošnjačka manjina nad srpskom većinom i koja je svakako opterećena siromaštvom i ekonomskom besperspektivnošću.