latinica  ћирилица
23/06/2016 |  15:52 ⇒ 16:02 | Autor: RTRS

RiTE Ugljevik dva puta plaća isti dug?

Od 20.6.2016. godine račun ZP RiTE Ugljevik blokiran je zbog duga preduzeću Tereks-inženjering Bijeljina u visini od 2.951.502 KM.
RITE Ugljevik - Foto: RTRS
RITE UgljevikFoto: RTRS

Iz RiTE Ugljevik je saopšteno da je blokada računa rezultat naloga Okružnog privrednog suda u Bijeljini, kojim je naloženo bankama u kojim RiTE Ugljevik ima otvorene trasankcione račune "da izvrše zaplijenu novčanih sredstava na transakcionom računa izvršenika u iznosu od 2.951.502 KM neophodnom za namirenje tražioca izvršenja, tj. Tereks - inženjering Bijeljina".

Dalje se navodi da "presude na bazi kojih su sudovi nalagali prenos sredstava sa računa RiTE na račun Tereks - inženjeringa rezultat dugodišnjeg sudskog postupka pokrenutog po tužbi Tereks - inženjeringa u kome je zahtijevana naknada na ime navodne izgubljene dobiti zbog nerealizacije radova na PK 'Bogutovo selo i da je Tereks - inženjering 18.2.2014. godine već naplatio iznos od 2.798.556 KM, a da Privredni sud u Bijeljini nije o tome bio obaviješten.

"Najnovija dešavanja u izvršnom postupku pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini dovode RiTE Ugljevik u poziciju da mu bude blokiran račun, kako bi dva puta platio potraživanja Tereks - inženjeringa", navodi se u saopštenju i dodaje da je "neshvatljivo da Tereks - inženjering ponovo traži pred Sudom naplaćena sredstva i zloupotrebom procesnih mehanizama i dovođenjem u zabludu Suda prouzrokuje blokadu računa".

ZP RiTE Ugljevik je zatečena "ovakvom zloupotrebom procesnih mehanizama i dovođenjem u zabludu Suda, te je uvjerena da će se u postupku pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini , u što kraćem roku, pristupiti povlačenju naloga za zaplijenu sredstava jer nema osnova za dvostruku naplatu", navedeno je u saopštenju.