latinica  ћирилица
23/06/2016 |  16:02 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

CIK BiH: Nema razlike u štampanoj i elektronskoj verziji biračkog spiska

Centralna izborna komisija BiH nije primila nikakav zahtjev predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Miloša Milovanovića u vezi sa privremenim biračkim spiskom koji je dostavljen u opštinu Srebrenica, rekla je portparol CIK-a Maksida Pirić.
CIK BiH -
CIK BiH

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović zatražio je od Centralne izborne komisije BiH da izda zvanično saopštenje i otkloni dileme oko važeće verzije privremenog biračkog spiska u ovoj opštini, čime će se, kako kaže, otkloniti sumnje u eventualne izborne prevare i inženjering.

On je rekao da je upoznat da je Centar za registraciju birača opštine Srebrenica dobio štampani spisak na kome se nalazi njegovo i imena ostalih birača kojih nema na elektronskom spisku, pa ostaje nejasnoća koji je od ta dva spiska važeći.

Pirićeva kaže da nije nikako moglo da se dogoditi da postoji razlika između štampane verzije privremenog biračkog spiska i onog u elektronskom obliku, jer su one identične.

Ona je navela da je službenika CIK-a juče kontaktirao predsjednik Opštinske izborne komisije /OIK/ Srebrenica i da su zajedno prošli i štampanu i elektronsku verziju privremenog biračkog spiska za biračko mjesto broj četiri i da se pokazalo da se u potpunosti slaže i štampana i elektronska verzija.

"Predsjednik OIK-a je prenio izjave pojedinaca da se nalaze na jednom, a ne nalaze na drugom spisku, što se nije se pokazalo tačnim. Pokazalo se da se imena koja je naveo ne nalaze niti u štampanoj niti u elektronskoj verziji, jer te osobe nemaju status redovnih birača, već status raseljene osobe", pojasnila je Pirićeva.

Ona je istakla da privremeni birački spisak koji je dostavljen opštinama i OIK-u sadrži samo redovne birače, a ne birače koji imaju poseban status.

"Svi oni koji se nalaze na tom biračkom spisku mogu da provjere svoje podatke, a oni koji se ne nalaze mogu provjeriti u Centru za birački spisak zbog čega se ne nalaze. U Centru će im provjeriti da li imaju status raseljene osobe, a ako imaju zbog toga i nisu na redovnom biračkom spisku", objasnila je ona.

Pirićeva je ponovila da je CIK BiH 4. maja, kada je raspisao izbore, objavio ukupan broj birača za opštinu Srebrenica i da ih je tada na biračkom spisku bilo oko 12.900, te da su na tom spisku bile sve kategorije birača.

"Ono što smo dostavili početkom juna OIK-u su birački spiskovi sa imenima redovnih birača, bez kategorija raseljenih osoba, osoba koje glasaju iz inostranstva i drugih", napomenula je ona.