latinica  ћирилица
23/06/2016 |  16:02 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Na semberskim poljima ove godine više kupusa (VIDEO)

Na semberskim poljima ove godine mnogo je više kupusa nego prethodne pa poljoprivrednici, već sada na početku sezone, imaju problema sa plasmanom i cijenom.
Proizvodnja kupusa - Foto: Screenshot
Proizvodnja kupusaFoto: Screenshot

Prošle godine rani kupus su prodavali po 30 feninga po kg. Sada je cijena, zbog velike ponude, značajno niža. Karton kupusa od 20-25 kg na kvantaškoj pijaci u Bijeljini juče je prodavan po dvije KM što je čist gubitak za proizvođače. Takve probleme nemaju povrtari koji su potpisali ugovor sa prerađivačima. Oni imaju siguran plasman i dogovorenu cijenu od 18 - 20 feninga po kg. 

Stevan Јović iz Dvorova godišnje proizvede do 300 tona kupusa. Dugogodišnje iskustvo u ovoj proizvodnji i prodaji naučilo ga je da unaprijed obezbijedi plasman i ne ponovi greške iz prethodnih godina jer je i ove sezone ponuda veća od potražnje.

- Ko nikad nije sadio, on je ove godine posijao i posadio. E sada, kakva će biti cijena, da li će se isplatiti ili neće vidjećemo - kaže Јović.

Industriji je već isporučio oko 25 tona po cijeni od 20 feninga po kg što je izuzetno povoljno za proizvođača. Ne gubi vrijeme na pijaci, a isplata odmah.

- Oni su mi odmah platili. Јedino što je problem u kalibraži, u težini glavice da glavica ne bude lakša od 1,400 kg, da ne bude teža od 2,600 kg - kaže Јović.

To se može postići, kaže Stevan koji će nakon isporuke ranog i srednje ranog kupusa, na oranicama gdje je sada pšenica, zasaditi još hektar i po kasnog kupusa za kiseljenje. U ovoj proizvodnji računica je jasna.

- Prinos je od pet do sedam tona. Potrebna je cijena od nekih 20 -25 feninga po kg da bi, s obzirom na troškove goriva, đubriva, hemijska sredstva i rad, proizvođač imao isplativost - kaže Nenad Nikolić, poljoprivrednik iz Crnjelova.

Ove godine semberski prerađivači su povećali otkup. Ugovoreno je više od 3000 tona. Ako se realizuje izvoz, kao prethodnih godina, čime bi se rasteretila bijeljinska kvantaška pijaca i postigla bolja cijena, proizvođači kupusa bi mogli računati na pristojnu zaradu.