latinica  ћирилица
23/06/2016 |  16:18 ⇒ 19:47 | Autor: SRNA

Čičković: Svaka pravna odluka u BiH podložna legitimnim preispitivanjima

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković izjavila je da je svaka pravna odluka koja je donesena u BiH ili bilo kojem demokratskom sistemu podložna pravnim lijekovima i legitimnim preispitivanjima, pa čak i odluke Ustavnog suda BiH.
Radmila Čičković - Foto: RTRS
Radmila ČičkovićFoto: RTRS

Povodom izjave zamjenika direktora Agencije za statistiku BiH Fadila Fatića da Agencija ne može i neće povući odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH, Čičkovićeva je ponovila da ova odluka i program direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Јukić nisu u skladu sa zakonom.

- O tome su obaviještene sve relevantne domaće i strane institucije, kao i pojedinci - kaže Čičkovićeva.

Komentarišući tvrdnje Fatića da ne postoji nikakva mogućnost da Parlamentarna skuština BiH pristupi izmjenama i dopunama Zakona o popisu kako bi Јukićeva odluka bila stavljena van snage, Čičkovićeva je rekla da parlament BiH u skladu sa Ustavom može da donese zakone o bilo kojem pitanju koje se uređuje zakonom.

- Popis, kao najkompleksnija statistička aktivnost, uvijek se uređuje zakonom - istakla je Čičkovićeva.

Povodom tvrdnje Fatića da će onaj ko pokuša da povuče odluku o popisu stanovništva BiH biti predmet krivičnog procesuirnja, Čičkovićeva je rekla da je od početka popisa zastupan princip poštovanja zakona i da bi svako trebalo da se tako ponaša.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku da ne prihvata nezakonitu i štetnu po interese Srpske odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić.

Ukoliko Јukić do 25. juna ne povuče ovu nezakonitu odluku, Narodna skupština je obavezala Vladu Srpske i Republički zavod za statistiku da povuku predstavnike iz Centralnog popisnog biroa i zahtijeva da iz ovog biroa budu povučena i preostala dva člana iz reda srpskog naroda.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić rekao je da se odluka o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH ne može promijeniti i da neće biti stavljena van snage, odnosno da će rezultati popisa biti objavljeni do 1. jula.