latinica  ћирилица
23/06/2016 |  17:26 ⇒ 24/06/2016 | 11:02 | Autor: RTRS

Masonerija pokazala ironiju postojanja BiH kao države (VIDEO)

Masovna tuča u Velikoj masonskoj loži BiH pokazala je da u BiH ni masonerija nije izuzeta od etničkih i religijskih podjela.
Masoni - Foto: Screenshot
MasoniFoto: Screenshot

Sukob je nastao, kako saznajemo, zbog dominacije Bošnjaka koji marginalizuju druga dva naroda i koji su sve važnije funkcije prigrabili za sebe. Tuča kamenjem i toljagama jedinstven je slučaj u istoriji masona i vrlo vjerovatno će značiti kraj Velike masonske lože u BiH. 

"Brat je mio koje god vjere bio" i slične kosmospolitske vrijednosti masona nisu mogle da se održe i u Bosni i Hercegovini. Masonerija u BiH pokazala je svu ironiju postojanja BiH kao države, u kojoj ni pripadnost novom svjetskom poretku, ne može da spriječi članove da zbog etničkih podjela potegnu toljage i kamenje.

Članovi SDA, danas su demantovali učestvovanje u tuči. Međutim, više članova iz Republike Srpske, koji zbog hijerarije nisu smjeli pred kamere potvrdili su da je do tuče došlo.

Učesnik tuče, koji je tražio da mu zaštitimo identitet kaže: "Bila je tuča i ja sam u tom konfliktu učestvovao. Ako izađem javno moji neprijatelji će imati razlog da me optuže."

Nepomirljive razlike, navodno su nastale prije šest godina, kada su iz Velike lože iz Sarajeva spriječili namjeru banjalučkih masona da novoformiranoj loži daju ime Nikole Tesle, koja je umjesto tog nazvana Feniks. Sve funkcije u glavnoj loži uzeli su Bošnjaci i potpuno marginalizovali ostale. Situacija koja odlično oslikava i stanje u politici i ostatku BiH društva, smatraju analitičari. Prekinute su sve veze sa bratskim ložama u Srbiji , Hrvatskoj i Sloveniji.

- Ovaj slučaj o kome se govori je neprimjeren i zbog toga što su masoni BiH, Hrvatske i Srbije prošle godine, odnosno velike starješine, veliki majstori velikih loža ove tri države potpisale tajni sporazum o saradnji, da će oni bratski da sarađuju na procesima integracija - kaže Marko Lopušina, publicista i stručnjak za masoneriju.

Opšta tuča koja se dogodila između bošnjačkih i srpskih članova, nije zabilježena u istoriji ovog bratstva, tvrdi izvor Srne: "Sukob koji je izbio u Velikoj masonskoj loži BiH posebno je izazvao revolt bratstava u Austriji i Sloveniji koja su bila i glavni inicijatori formiranja ove lože u BiH. Oni su kategorični u ocjeni da je BiH nemoguća država i da je politika sukoba i nacionalizma preuzela primat nad širenjem mira, tolerancije, kosmopolitizma".

Povod svađe nije poznat - da li su i masoni možda "zakuvali" oko popisa ili bosanskog jezika? U svakom slučaju, zvučne titule, skupa odijela i automobili, pokazalo se, ne mogu promijeniti nekulturu i zapuštenost BiH društva, a kamoli međuetničke i međureligijske podjele.