latinica  ћирилица
23/06/2016 |  17:33 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Bijeljina: Pitanje podsticaja za poljoprivredu dobilo političku dimenziju (VIDEO)

U Bijeljini je i pitanje podsticaja za poljoprivredu dobilo političku dimenziju.
Pokret Uspješna Srpska - Foto: Screenshot
Pokret Uspješna SrpskaFoto: Screenshot

Prvo je gradonačelnik Mićo Mićić skupštinskoj većini predložio da se poljoprivrednicima isplati dva feniga podsticaja za pšenicu, a potom je Pokret uspješna Srpska odgovorio novim prijedlogom.

Mićićev prijedlog za njih je politikantski, jer novac nije planiran agrarnim budžetom koji je gradonačelnik potpisao krajem aprila. Ipak, predlažu da se za premiju isplaćuje tri feniga po kilogramu pšenice i da se agrarni budžet za nerednu godinu poveća. 

Prijedlog gradonačelnika o izdvajanju sredstava za premiranje pšenice u vrijeme kada on ne upravlja agrarnim fondom niti ima podršku skupštinske većine je politikantski, ocjenjuju u Pokretu uspješna Srpska.

- Gradonačelnik nije planirao nikakva sredstva u budžetu grada Bijeljina za pšenicu tokom ove godine, imamo situaciju da trenutni gradonačelnik nema uticaj - kaže Zlatko Maksimović, član Pokreta uspješna Srpska.

Slaviša Gligorević, direktor Agrarnog fonda Grada Bijeljina ističe da "pšenica, kao strateška sirovina, ne zaslužuje da je se sjetimo samo par dana pred žetvu i to u izbornim godinama".

Inicijativa da se pomogne ratarima proistekla je nakon sastanaka predstavnika poljoprivrednih udruženja sa novim načelnikom za privredu i poljoprivredu, kažu u Pokretu uspješna Srpska i dodaju da agrarni fond od milion 1.100.000 KM treba da bude povećan. U SDS-u odbacuju optužbe i navode da su i ranije pronalazili način da obezbijede novac za pomoć proizvođačima pšenice.

- 2014. dobro znaju naši prerađivači i proizvođači pšenice koliko smo pomogli i kako se uspjelo dogovoriti i efektno izvesti velike količine roda pšenice koja i nije bila nekog kvaliteta, a 2015. rod i kvalitet je bio dobar i cijena, pa nije trebala dodatna stimulacija - kaže Mile Pejčić, bivši načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu.

Kandidat za gradonačelnika Bijeljine Zlatko Maksimović pokrenuo je inicijativu da se za građane Bijeljine smanji cijena vode koja je najviša u Republici Srpskoj. On je naveo da će iskoristiti svoj politički uticaj da obezbijedi podršku Vlade Srpske projektu gasifikacije u Bijeljini.