latinica  ћирилица
23/06/2016 |  18:30 ⇒ 24/06/2016 | 07:42 | Autor: SRNA

Vlada Srpske odbacila prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH

Vlada Republike Srpske odbacila je prijedlog sporne odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH, zahtijevajući od ministara iz Srpske u Savjetu ministara BiH da ne podrže taj dokument i da insistiraju na sprovođenju i unapređenju borbe protiv terorizma isključivo u okviru postojećih institucija i agencija utemeljenih na zakonu.
Vlada - sjednica - Foto: SRNA
Vlada - sjednicaFoto: SRNA

Takođe, Vlada Srpske traži od ministara iz Srpske u Savjetu ministara BiH da se uzdrže od aktivnosti koje bi vodile ka reorganizaciji sistema bezbjednosti u BiH i entitetima suprotno Ustavu i zakonima BiH, ustavima i zakonima entiteta i Statutu i zakonima Distrikta Brčko BiH.

Uzimajuću u obzir narušavanje proceduralno pravnih pravila i neustavnost rješenja koja su njim predviđena, kao i činjenicu da su sva tijela i agencije iz oblasti unutrašnjih poslova i sistema bezbjednosti u BiH uspostavljeni na osnovu zakona, Vlada Srpske je, na današnjoj posebnoj sjednici, ocijenila kao pravni i politički presedan pokušaj uspostavljanja Koordinacionog tijela.

Vlada Srpske smatra da bi uspostavljanje Koordinacionog tijela, kao svojevrsnog instrumenta koordinacije u formulisanju i sprovođenju politike u oblasti borbe protiv terorizma, te posebno predviđena rješenja kojima su definisane nadležnosti Koordinacionog tijela da usmjerava i usklađuje rad organa i agencija u bezbjednosnom sektoru na teritoriji BiH, doveli do ozbiljnog narušavanja postojećih modela koordinacije i saradnje između policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH koji su definisani zakonom.

Vlada je konstatovala da Koordinaciono tijelo nije koncipirano kao savjetodavno tijelo, već kao tijelo kojem se, primarno posredstvom Operativne grupe u njegovom sastavu, daju nadležnosti da sprovodi operativne mjere i radnje, te ovakva rješenja ocjenjuje kao neustavna i nezakonita.

U saopštenju iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću navodi se da Vlada Republike Srpske smatra neustavnim i nezakonitim rješenja iz Prijedloga odluke, kojim je predviđena nadležnost Koordinacionog tijela da, između ostalog, predlaže promjene u pravnom i institucionalnom okviru u bezbjednosnoj oblasti u BiH.

Takođe, za Vladu Srpske su neprihvatljiva rješenja kojima se predviđa politička funkcija Koordinacionog tijela da, između ostalog, predlaže mjere na stvaranju političkih, društvenih i ekonomskih okolnosti koje uklanjaju preduslove nastanka i širenja terorizma u svim elementima njegove pojavnosti, te smatra da se na ovakav način Koordinacionom tijelu nastoje prenijeti ovlaštenja kojima, u skladu sa relevantnim zakonima, raspolažu organi zakonodavne i izvršne vlasti u BiH.

Vlada je konstatovala da se u pojedinim članovima Prijedloga odluke upotrebljavaju pojmovno nejasne i neosnovane sintagme poput "nacinalna sigurnost" i "nacionalni interesi", te ih kao takve odbacuje.

U saopštenju se naglašava da Vlada Srpske smatra neustavnim i nezakonitim jačanje nadležnosti Tužilaštva BiH, kako je predviđeno članom 13 Prijedloga odluke, u kojem je utvrđeno da će Operativnom grupom u strukturi Radnog tijela rukoviditi šef Odsjeka za terorizam u Tužilaštvu BiH.

Vlada smatra neustavnim, nezakonitim i neprihvatljivim rješenja iz člana 4 Prijedloga odluke, kojima se Tužilaštvo BiH, između ostalog, pozicionira kao organ iznad članova Koordinacionog tijela, među kojima je, u skladu sa Prijedlogom sporne odluke, i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Neustavna, nezakonita i neprihvatljiva su i rješenja iz člana 8 Prijedloga odluke, kojima je predviđeno da Koordinaciono tijelo koristi pečat i memorandum Ministarstva bezbjednosti BiH, čime se Ministarstvo bezbjednosti BiH, uzimajući u obzir da je kao jedan od članova Koordinacionog tijela predviđen i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, pozicionira kao tijelo iznad MUP-a Srpske.

Vlada Srpske smatra da su rješenja iz člana 14 Prijedloga odluke, kojima je predviđeno finansiranje Koordinacionog tijela iz Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, kao i dodatnim donacijama, nezakonita, neracionalna i neprihvatljiva, te ih kao takve odbacuje.

U saopštenju se naglašava da Vlada Republike Srpske podržava koordinisano institucionalno djelovanje s ciljem jačanja borbe protiv terorizma i svih drugih bezbjednosnih izazova po BiH koje se realizuje isključivo u skladu sa ustavnim nadležnostima institucija BiH i entiteta, te izražava zabrinutost zbog zastoja u radu Grupe za borbu protiv terorizma uspostavljene Odlukom Savjeta ministara.

Na 14. posebnoj sjednici Vlada je obavezala Generalni sekretarijat da ovaj zaključak hitno dostavi Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH, predsjedavajućem Savjetu ministara, te ministrima u Savjetu ministara iz Republike Srpske.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Utvrđen redoslijed aktivnosti o realizaciji zaključaka Parlamenta

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj posebnoj sjednici redoslijed aktivnosti u kontekstu realizacije zaključaka Narodne skupštine Srpske u vezi sa Јedinstvenim programom za obradu podataka popisa stanovništva, domaćinastva i stanova u BiH 2013. godine i saopštavanjem rezultata popisa. Vlada Srpske utvrdila je redoslijed aktivnosti razmatrajući Informaciju povodom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa popisom u BiH.

Na posebnoj sjednici Vlada Srpske usvojila i Informaciju o stanju u pregovorima radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske zajednice i BiH, a da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

Vlada Republike Srpske i dalje smatra da za proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost i koji nisu obuhvaćeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju treba da ostane na snazi potpuna carinska zaštita, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za osnose sa javnošću.

Na ovoj sjednici predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upoznao je Vladu o razgovorima koje je vodio sa predsjednikom Kine Si Đinpingom i o aktivnostima koje resorna ministarstva treba da preduzmu u narednom periodu, u vezi sa projektima u Srpskoj, za koje su kineski investitori izrazili zainteresovanost.