latinica  ћирилица
24/06/2016 |  07:41 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Cvijanović: Kroz dijalog do stava o SSP-u (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je u prethodnom periodu u BiH bilo mnogo primjera loše prakse koja ne doprinosi napretku BiH, već stvara veće nepovjerenje i nered u funkcionisanju različitih nivoa vlasti.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je kao jedan od primjera loše prakse navela falsifikat mehanizma koordinacije, koji je bio donesen u tajnosti, bez uključivanja Republike Srpske.

"I sada već niz mjeseci trudimo se da popravljamo greške koje su tu načinjene. To nam svakako nije trebalo. Trebalo je da razgovaramo i dođemo do rješenja prihvatljivog za svakoga. Napravljena je elementarna greška - da vi čak ni onda kad izrađujete mehanizam koordinacije, ne koordinirate. Kako onda možete očekivati da ćete koordinirati u provođenju nekih aktivnosti", rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Ona je podsjetila da su nakon toga uslijedili "zbrka i problemi" u vezi sa popisom i donošenjem jednostrane odluke o jedinstvenoj obradi podataka.

Cvijanovićeva je naglasila da sve to dovodi do problematične situacije u kojoj je narušeno povjerenje, odustalo se od konsenzusa, dogovora i uvažavanja svakoga, te došlo do ignorisanja stavova Srpske.

"Direktor /Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić/ je odlučio tako kako je odlučio. To je sada otvorilo more nekih drugih problema koji se moraju rješavati, ali ne znam na koji način će se rješavati ako je urušeno povjerenje", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da država teško može funkcionisati i opstati sa toliko falsifikata, pogotovo što je riječ o važnim političkim, ali i suštinskim pitanjima.

"Očigledno je da se sada nalazimo na nekom pogrešnom putu. Treba pronaći rješenja i treba se izvlačiti iz takve situacije", navela je Cvijanovićeva.