latinica  ћирилица
24/06/2016 |  08:06 | Autor: SRNA

Predstavnički dom u ponedjeljak o zakonu o javnom RTV sistemu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće u ponedjeljak, 27. juna, u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Јavnom radio-televizijskom sistemu BiH, čiji su predlagači poslanici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.
Predstavnički dom - Foto: Screenshot
Predstavnički domFoto: Screenshot

Usvajanjem ovog zakonskog akta biće riješen način naplate RTV takse za javne emitere. Aktuelni rok u kojem emiteri taksu naplaćuju putem telekom operatera ističe 30. juna.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, po skraćenom postupku, predlagača Savjeta ministara BiH, koji je svojevrsna potvrda određene usklađenosti sa pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti.

Riječ je o reformskom zakonu kojim BiH ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona omogućiće lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te osigurati čvršću saradnju sa drugim državama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, predlagača Savjeta ministara BiH.

Na dnevnom redu su i izvještaj o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti u BiH za 2015. godinu, izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi za 2015. godinu i izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2015. godinu.

Predstavnički dom raspravljaće i o informaciji o stanju iseljeništva, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava BiH, o informaciji o stanju bezbjednosti u BiH u 2015. godini, informaciji o stanju javne zaduženosti BiH i informaciji o nestalim licima u BiH.