latinica  ћирилица
24/06/2016 |  09:11 ⇒ 16:59 | Autor: RTRS

Cvijanovićevoj i Savanoviću Zlatna plaketa Fonda PIO (VIDEO)

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske danas obilježava 24 godine službe.
Cvijanović, Savanović u Fondu PIO - Foto: RTRS
Cvijanović, Savanović u Fondu PIOFoto: RTRS

Brojne teške odluke i aktivan rad na jačanju institucionalne pozicije najveći su rezultati ove ustanove, kojoj je prebacivanje penzijskog sistema u trezor jedan od najvećih izazova. 

Unaprijeđenje poslova i borba protiv korupcije najveći su rezultati Fonda PIO u 2015. godini. Pohvalili su se i smanjenjem broja neizvršenih zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju na 3.590, odnosno za čak 30 odsto.

- To je rekordno nizak broj neriješenih zahtjeva, uzimajući u obzir da smo u novembru 2011. imali gotovo 30 hiljada zahtjeva i građane, kosnike prava koji su prigovarali da se ne poštuju rokovi - rekao je Mladen Milić, direktor Fonda.

A kako bi unaprijedila rad institucija Vlada je odlučila da, od početka ove godine, isplatu penzija vrši iz budžeta. Iako je to stvorilo određene turbulencije u sistemu, problemi se rješavaju, a taj korak je dokaz da se za bolji sistem moraju donosti krupne odluke, tvrdi premijerka.

- Dvije najteže odluke koje sam morala kao predsjednica Vlade da donesem, uz konsultaciju sa svojim ministrima, bile su ulazak u Aluminu i prebacivanje Fonda Pio u budžet kako bi se penzionerima obezbijedila sigurnost - rekla je Cvijanovićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović rekao je da će kao ministar dati puni doprinos da Fond PIO uspije i da se bolje radi.

- Sa rađanjem Republike Srpske rađaju se ustanove, institucije i to je ono što nas sve obavezuje da to jačamo, da budemo stabilniji i održiviji - istakao je Savanović.

Zlatnu plaketu za izuzetan rad i doprinos u jačanju stabilnosti penzijskog sistema i Fonda PIO dobila je premijerka Srpske, Željka Cvijanović i resorni ministar, Milenko Savanović. 

Željka Cvijanović na svečanoj sjednici Upravnog odobra Fonda PIO (Foto: Srna)