latinica  ћирилица
24/06/2016 |  10:10 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Grujičić: Duraković novac od Vlade Srbije rasipa na nepotrebne projekte

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je da aktuelni srebrenički načelnik Ćamil Duraković novac dobijen od Vlade Srbije bespotrebno rasipa, odnosno troši za neprofitne i stanovništvu nepotrebne projekte.
Mladen Grujičić - Foto: SRNA
Mladen GrujičićFoto: SRNA

"Sredstva su tražena i dobijena za ekonomsko jačanje i otvaranje novih radnih mjesta s ciljem stvaranja boljih uslova za život i podizanje standarda stanovništva, a biće utrošena za projekte koji neće doprinijeti razvoju i od kojih će samo nekoliko osoba i izvođači radova imati korist", tvrdi Grujičić.

On navodi da je najavljeno da se tri miliona evra planira utrošiti za izgradnju nove zgrade obdaništa, uređenje glavne saobraćajnice kroz Srebrenicu i za izgradnju mosta na zalivu Perućačkog jezera na lokalitetu Oštrika.

"To su promašene i nekorisne investicije i 'bacanje para'", ocijenio je Grujičić.

Prema njegovim riječima, u ovom mjestu postoji zgrada obdaništa koja je zadovoljavala predratne potrebe za smještajem đece u tu ustanovu kada je Srebrenica imala više od 35.000 stanovnika, a sada ih je četiri puta manje i rađa se oko 30 đece godišnje na području cijele opštine što znači da barem polovina te đece ne boravi u obdaništu.

"Trenutno u srebreničkom vrtiću boravi veći broj djece iz Bratunca. Roditelji su im zaposleni u opštini i drugim ustanovama koje se finansiraju iz opštinskog budžet i dovoze đecu u Srebrenicu jer su usluge obdaništa znatno jeftinije nego u bratunačkom vrtiću", pojašnjava Grujičić, dodajući da kapacitet obdaništa zadovoljava srebreničke potrebe.

Govoreći o izgradnji mosta, Grujičić kaže da će on koristiti jedino ribolovcima jer postoji put koji povezuje sela i koriste ga stanovnici tog rijetko naseljenog područja.

"Glavna saobraćajnica kroz Srebrenicu je dio regionalnog puta za čije održavanje je zaduženo preduzeće 'Zvornikputevi' i u dobrom je stanju jer je prije nekoliko godina rekonstruisana. Opravdano je jedino izgraditi trotoar pored te saobraćajnice na nekoliko dionica gdje nije izgrađen i sastaviti ih sa postojećim dionicama trotoara čime će se stvoriti uslovi za bezbjedno kretanje pješaka pored te saobraćajnice", kaže Grujičić.

On je ukazao i na diskriminatorski odnos bošnjačke vlasti u ovom mjestu prema srpskim studentima.

"Opština Srebrenica ima skoro duplo veći budžet a manje stanovnika od obližnjeg Bratunca, a tri puta manje sredstava izdvaja za stipendiranje studenata. Svega 50.000 KM namijenjeno je za stipendiranje, a još nisu dodijeljene stipendije za 2015/16. školsku godinu iako se ona završava. Razlog za toliko kašnjenje i simboličan iznos novca za stipendiranje je što skoro svi studenti i srednjoškolci, pa i mnogi osnovci bošnjačke nacionalnosti dobijaju stipendije od raznih nevladinih organizacija iz raznih zapadnih zemlja i islamskih fondacija", tvrdi Grujičić.

To je razlog što, kako kaže, lokalno bošnjačko rukovodstvo opstruiše dođelu stipendija jer u većini pravo na te stipendije imaju studenti srpske nacionalnosti i na taj način ih podstiču da odlaze iz Srebrenice i prijavljuju mjesto boravka u drugim sredinama gđe mogu ostvariti pravo na stipendije.

Grujičić upozorava da je to vid diskriminacije i nastavak etničkog čišćenja Srba sa ovih prostora koje je započeto još prije posljednjeg rata u kome su muslimanske vojne formacije nastojale da unište Srbe i sve tragove i dokaze srpskog postojanja na ovim prostorima počinivši stravične zločine u desetini srpskih sela oko Srebrenice i Bratunca.