latinica  ћирилица
24/06/2016 |  12:07 | Autor: TANЈUG

Lajčak: Slovačko predsjedavanje EU ohrabruje zemlje kandidate

Proširenje je jedna od najuspješnijih politika Evropske unije, i biće jedan od prioriteta tokom predstojećeg predsjedavanja Slovačke Evropskom unijom, izjavio je ministar spoljnih poslova te zemlje Miroslav Lajčak.
Miroslav Lajčak - Foto: RTRS
Miroslav LajčakFoto: RTRS

Lajčak je u autorskom tekstu za portal “European Western Balkans“, dat doduše prije ishoda Bregzita, istakao da se nada da će tokom slovačkog predsjedavanja EU biti postignut konkretan napredak u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

“To će prvenstveno zavisiti od napora samih aspiranata, odnosno zemalja kandidata. Slovačka, kao predsjedavajuća EU, će biti pošten posrednik i nepristrasan medijator u tom procesu“, rekao je Lajčak.

Lajčak je naglasio da Slovačka želi da ohrabri i podsjeti svoje prijatelje i partnere na Zapadnom Balkanu da i oni mogu uspjeti.

“Intenzivni napori i zahtjevne reforme se na kraju isplate i donose rezultate ukoliko se radi pravilno i sa odlučnošću", rekao je Lajčak.

Uzimajući u obzir slovačko iskustvo, politika proširenja je jedan od najefikasnijih alata za transformaciju, rekao je Lajčak i dodao da je to ključni instrument za stabilizaciju našeg susjedstva.

“Želimo da pošaljemo poruku svojim partnerima na Zapadnom Balkanu da put ka EU vodi kroz ispunjavanje kriterijuma i odrađivanje 'domaćeg zadatka'. Na kraju našeg šestomjesečnog predsjedavanja, voljeli bismo da vidimo opipljiv napredak ovih zemalja na putu ka evropskoj budućnosti", zaključio je Lajčak.

Kako je dodao svaka zemlja u procesu pristupanja vrlo dobro zna šta treba uraditi i postići u cilju unapređenja na putu integracija.

“Realan, opipljiv napredak i ispunjenje obaveza su najbolji način da pokažu svoju odlučnost“, ocijenio je Lajčak.

On je dodao da bi pomoglo i da se u okviru približavanja zemalja kandidata eliminišu bilo kakve osnove za skepticizam u EU i ubede države članice u pomjeranje uspešnog kandidata ka sljedećoj fazi procesa pristupanja.

“To je dio kredibiliteta politike proširenja, kada aspirant ili kandidat ispuni neophodne kriterijume, EU donosi odgovarajuću odluku o njihovom napretku u procesu“, smatra Lajčak.