latinica  ћирилица
24/06/2016 |  12:18 | Autor: SRNA

Marković: Razmotriti da li uopšte ići ka Uniji

BiH bi nakon odluke građana da Velika Britanija napusti EU trebalo ozbiljno da razmisli da li uopšte treba da ide prema toj zajednici i pod kojim uslovima, izjavila je Srni član Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH Milica Marković.
Milica Marković - Foto: RTRS
Milica MarkovićFoto: RTRS

"BiH treba da razmotri niz pitanja s obzirom na to da je EU u teškim problemima i u dogledno vrijeme se sigurno neće baviti proširenjem i primanjem novih članica", rekla je ona.

Ukoliko BiH i dobije status kadidata, kaže Markovićeva, pitanje je da li bi to značilo poboljšanje stanja u zemlji ili se ulazi u polje u kome postoje određeni problemi koji će u narednom periodu da se razviju i pokažu u punom kapacitetu.

"Put BiH biće usporen, ali ne njenom voljom, nego zato što se EU u ovom i u narednom periodu neće baviti proširenjem, jer im to nije prioritet s na to obzirom da se nalaze pred ozbiljnim problemom opstanka zajednice i unutrašnje stabilnosti", ocijenila je Markovićeva, koja je i član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Ona je ocijenila da je odluka građana Velike Britanije teška i problematična za EU, prije svega za njene stubove Njemačku i Francusku.

"Unija će se sada suočiti sa nizom drugih problema, prije svega na ekonomskom i monetarnom planu. Biće potrebno vrijeme da se ta situacija stabilizuje, ako se uopšte stabilizuje s obzirom na to da postoje najave iz nekih drugih članica EU da će revidirati svoj status u toj zajednici", istakala je Markovićeva.

Prema njenim riječima, svi problemi reflektovaće se i izvan EU, prije svega na stabilnost evra kao zajedničke valute.

Opcija za "izlazak" Britanije iz EU pobijedila je na referendumu sa 51,9 odsto u odnosu na "ostanak", koji je dobio 48,1 odsto glasova.