latinica  ћирилица
24/06/2016 |  12:35 | Autor: TANЈUG

Bregzit izglasali seljaci, starci i socijalni slučajevi

Seljaci, starci i socijalni slučajevi izglasali su Bregzit, pokazale su analize britanskih medija pozivajući se na statistiku glasanja po regionima.
Bregzit, referendum u Britaniji (foto: Twitter @TonyTassell) -
Bregzit, referendum u Britaniji (foto: Twitter @TonyTassell)

London je, kako se navodi, bio ubjedljivo za ostanak u Evropskoj uniji.

Liverpol i Mančester i škotski Edinburg, te velški Kardif su bili u velikoj mjeri za ostanak, a u Birmingemu su protivnici i zagovornici izlaska Britanije iz EU bili izjednačeni. Za ostanak su bili i Oksford i sjevernoirski Belfast.

Prema tim analizama se čini da su za izlazak iz Evropske Unije mahom glasale ruralnije sredine, a posebno su naoštreni na izlazak bili na krajnjem istoku Engleske, u regonu Istočno Midlendsa gdje je u nekim dijelovima uz samu istočnu obalu preko 80 posto birača glasalo za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Podaci pokazuju da su, ukupno gledajući, Engleska i Vales bili za izlazak, a Sjeverna Irska i u još većoj mjeri Škotska, za ostanak Britanije u EU.

Prema starosnoj dobi, Britanci stari od 18 do 24 godine, odnosno oni koji će najduže morati živjeti s jučerašnjom odlukom, u najvećem su postotku bili za ostanak u Uniji, njih 64 posto.

Što su stariji. Britanci su sve više protiv Britanije u Evropskoj uniji.

Najviše onih koji su za izlazak tako je u starosnoj grupi od 65 i više godina, 58 posto.

Prosjek godina koliko će oni morati živjeti sa svojom odlukom je 16, a oni najmlađi glasači koji su bili i najviše za ostanak, živjet će s ovom odlukom u prosjeku 69 godina.

Dosad su studije pokazale da protivnici Evropske unije i evroskeptici mahom pripadaju siromašnijem i lošije obrazovanom stanovništvu, a s obzirom na regionalnu strukturu glasanja za ostanak odnosno odlazak Velike Britanije iz Evropske unije može se pretpostaviti da je upravo tako stanovništvo izglasalo izlazak iz EU, prenio je hrvatski portal Indeks.