latinica  ћирилица
24/06/2016 |  13:00 ⇒ 17:02 | Autor: RTRS

Јanja: Roditelji bošnjačke djece odbijaju da preuzmu đačke knjižice (VIDEO)

Roditelji bošnjačke djece u Јanji odbijaju da preuzmu đačke knjižice, zbog, za njih spornog, naziva maternjeg jezika.
Osnovna škola "Meša Selimović" u Јanji (Foto: infobijeljina.com) -
Osnovna škola "Meša Selimović" u Јanji (Foto: infobijeljina.com)

Bošnjaci, roditelji djece od prvog do petog razreda Osnovne škole Meša Selimović u Јanji nisu preuzeli knjižice, i zahtijevaju da se u tu rubriku upiše bosanski, a ne jezik bošnjačkog naroda. Ukoliko se do septembra naziv ne promijeni, neće započeti nastavu, a prijete i tužbama. Direktorica škole kaže da samo poštuje zakon i odredbe Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Od 1002 učenika u Osnovnoj školi Meša Selimović u centralnoj školi u Јanji i pet područnih odjeljenja, 47 odsto je bošnjačke djece. Roditelji ovih učenika od prvog do petog razreda odbili su da danas preuzmu knjižice.

- I šta će im to, šta im je to, šta im to znači? Јel1 ima igdje da se u knjigama taj jezik spominje? Nema. Znači, gdje god se spominje, spominje se bosanski jezik - kaže Nusreta Јusufović.

Prijete i tužbama zbog, kako kažu, umanjivanja prava na jezik.

Direktorica Osnovne škole Milica Perković ističe da sve rade u skladu sa ustavom i zakonom, kao i smjernicama ministarstva prosvjete Republike Srpske.

- Mi smo u obavezi i moramo da ispoštujemo nastavni plan i program Republike Srpske kada je u pitanju naziv jezika i upisivanje u te rubrike naziva jezika, te instrukcije Ministarstva - kaže Perkovićeva.

U Ministarstvu prosjvete i kulture podsjećaju da je Ustavni sud potvrdio da je ovaj zakon u skladu sa Ustavom BiH. Dodaju da ni na koji način nisu isključili nesrpsku djecu iz obrazovnog sistema, već su Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i podzakonskim aktima u ovoj oblasti omogućena jednaka prava djeci na obrazovanje u Republici Srpskoj.