latinica  ћирилица
24/06/2016 |  13:12 | Autor: SRNA

Zvizdić: Izlaskom Britanije iz EU ništa neće biti isto

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da smatra da izlaskom Velike Britanije iz EU ništa neće biti isto, ali isto tako Velika Britanija je na geopolitičkom planu i u ekonomskom smislu jedna od najvažnijih država svijeta.
Denis Zvizdić   (Foto:faktor.ba) -
Denis Zvizdić (Foto:faktor.ba)

Zvizdić je ocijenio da je Velika Britanija bila i ostaje veliki prijatelj BiH.

"To je država koja je sa Njemačkom otvorila novu energiju prema BiH. Ne gubimo iskrenog prijatelja, velikog lobistu za evropski put BiH koji razumije odnose i procese na Balkanu, koja će nastavit da đeluje na tom pravcu", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, izlazak Velike Britanije iz EU će pokrenuti brojna pitanja, a posebno će glasniji biti euroskeptici.

"Mnogi će pitati zašto neke zemlje žele ući u EU ako je jedna snažna zemlja izašla. Zato što 80 odsto građana BiH želi u EU i u jednu od najstabilnih organizacija svijeta", rekao je Zvizdić za N1.

On je potvrdio da prioriteti BiH ostaju isti, a to znači ulazak u EU.

"Ovo neće značajno usporiti proces BiH na putu ka EU. Treba provesti dosta procedura da se uđe u EU, ali isto tako je potrebno vremena za izlazak iz EU. Napominjem, izgubili smo konkretan glas, ali ne i prijatelja koji će snažno lobirati za evropski put BiH", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Zvizdić smatra da, ipak, neće doći do problema na prostoru Velike Britanije ili bilo kakvog raspada Evropske unije.

"EU je porodica uspješnih i zadovoljnih članica, veliko ekonomsko tržište koje omogućava velike napretke. Poslije ovoga stvari će se veoma brzo vratiti u normalu", smatra on.