latinica  ћирилица
24/06/2016 |  13:19 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Vladušić: Izlazak Britanije iz EU - dodatni udar na posustalu ekonomiju

Referendumska odluka Britanaca da napuste EU loš je trenutak za ovakve i slične poteze koji će sigurno dodatno uzdrmati već posustalu ekonomiju EU, ali i Velike Britanije, ocijenio je u izjavi dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Ljubiša Vladušić.
Ljubiša Vladušić - Foto: SRNA
Ljubiša VladušićFoto: SRNA

"Zbog odluke Britanaca da napuste Evropsku uniju, mnoge stvari u Uniji biće sutra drugačije nego što su bile do sada, tim prije jer je EU sa Ujedinjenim Kraljevstvom imala jače tržiše i jaču ekonomiju, što je preduslov stabilnosti i jake valute evra. Iako Velika Britanija nije bila u evropskoj monetarnoj uniji, njena ekonomija jeste", istakao je Vladušić.

S obzirom na to da je EU već suočena sa sličnim potezima u vezi sa izlaskom iz Unije koje najavljuju Holandija i Škotska, on misli da će sada biti pojačani rizici stabilnosti.

"Ako to pređe u domino-efekat, to bi bilo katastrofalno. Refleksije koje će uslijediti na zemlje Balkana i BiH, mogu biti i političke i ekonomske i monetarne, jer je naše okruženje raznovrsno. Hrvatska je u EU, Srbija na putu ka EU, a BiH gradi svoj kandidatski status", kaže Vladušić.

Sigurno je, smatra on, da će reperkusije koje se dese na ekonomije zemalja EU značajno uticati i na ekonomiju BiH, jer su spoljnotrgovinski odnosi BiH u 90 odsto slučajeva naslonjeni na EU.

"U tom kontekstu, secesionistički potezi ostaviće traga i na političku stabilnost Balkana", upozorava dekan Ekonomskog fakulteta na Palama.

Vladušić podsjeća da se monetarni sistem BiH zasniva na "karensi bordu", njena monetarna politika je u velikoj zavisnosti od monetarne politike Centrale evropske banke i sigurno je da je za BiH važna stabilnost evra, valute koja je pokriće za KM.

Prema njegovoj procjeni, moguće je da dođe i do monetarne i fiskalne nestabilnosti, pa i inflacije i u regionu i u BiH.