latinica  ћирилица
24/06/2016 |  15:09 ⇒ 19:43 | Autor: SRNA

Cvijanović: Nadam se da će socijalni partneri pokazati zrelost

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je nadu da će socijalni partneri pokazati zrelost i da će se već početkom naredne sedmice znati konture opšteg kolektivnog ugovora.
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka CvijanovićFoto: RTRS

- A ako ga ne bude bilo, onda se zna šta radimo - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da Vlada Srpske još promoviše ideju da treba zajedno da se definiše obim prava koji treba da se nađe u opštem kolektivnom ugovoru, ali da Vlada Srpske, ukoliko bude morala na kraju da podvuče crtu i donese određena rješenja, ne može od toga pobjeći.

- Јa se nadam da će naši socijalni partneri biti sa nama zajedno do kraja na tom zadatku. Moramo uvažiti realnosti, dakle novi Zakon o radu i sve ono što proističe iz njega mora da nađe svoju mjeru kroz opšti kolektivni ugovor, kroz granske ugovore - rekla je ona.

Premijer Srpske je istakla da se tim pitanjem bave intenzivno, ne samo kroz zvanične sastanke, koji se medijski prate, nego da je ta komunikacija stalna, te da donošenje opšteg kolektivnog ugovora ne zavisi samo od Vlade, nego i od socijalnih partnera.

- Mi smo sebe, između ostalog, i pozicionirali na taj način, za razliku kako je to precizirao federalni zakon, da ne bježimo od te vrste odgovornosti, dakle da ne prepuštamo samo stvari poslodavcima i sindikatu, mada smo mogli to da uradimo, i da sada samo stojimo sa strane, posmatramo i optužujemo njih zašto se nisu uspjeli dogovoriti oko tako važnih stvari - rekla je Cvijanovićeva.