latinica  ћирилица
24/06/2016 |  15:34 ⇒ 17:15 | Autor: RTRS

Semberija: Nevrijeme nanijelo štetu povrću, voću i žitaricama (VIDEO)

Nevrijeme koje je juče u poslijepodnevnim časovima zahvatilo Semberiju nanijelo je štetu na povrću i voću, kao i na žitaricama.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Protivgradna zaštita Republike Srpske juče je imala najintenzivniji dan u ovoj sezoni. Sa 49 protivgradnih stanica u 15 opština ispaljeno je 107 raketa. Štete im nisu prijavljene. 

Kiša, praćena gradom za svega dvadesetak minuta opustošila je polja u Donjim Zagonima. Usjevi uništeni, a zemlja zabetonirana. Poljoprivrednici obilaze njive u nevjerici. Nisu osigurani pa ove godine ne mogu da računaju na dobit.

- Imao sam voća jedno deset duluma otprilike, hektar kako se kaže i to je sve pobijeno sto posto - kaže poljoprivrednik Milisav Petrović.

Gradonosni oblak došao je preko Drine od Loznice i napravio haos. Od šljive se očekivao maksimalan rod, a ostaće 20 odsto.

- Otišla i šljiva, kukuruz, paprika i paradjz, apsolutno sve je otišlo i što je ostalo to će da otpadne, svaka je šljiva udarena - kaže Petrović.

Dragan Macura, rukovodilac Regionalnog protivgradnog centra u Topoli kaže da je u Bijeljini, od ukupno 24 stanice dejstvovalo 18, da je ispaljeno 28 raketa.

- Sistem je prilično bio zauzet, prilično su bili intentzivni ti razvoji i oblaci ali normalno smo dočekali to nevrijeme - kaže Macura.

U minusu je i Poljoprivredno dobro Semberija. Ovih dana trebalo je da počne žetva uljane repice, međutim na 30 hektara u Zagonima potrošiće uzalud gorivo jer je šteta je sto odsto.