latinica  ћирилица
24/06/2016 |  15:56 | Autor: SRNA

Mladi zainteresovani za rad institucija

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske iz SDS-a Davor Šešić i iz DNS-a Neda Petrić upoznali su danas polaznike projekta "Bolji parlamenti, jača demokratija" o radu Narodne skupštine Republike Srpske, u okviru "Dana otvorenih vrata".
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Petrićeva je ocijenila da je veoma važno interesovanje za rad najznačajnije državne institucije.

"Treba da od početka mladima usadimo u svijest da mogu i te kako da učestvuju i utiču na rad Narodne skupštine, ukoliko pravovremeno reagujemo i imamo prave prijedloge", rekla je Petrićeva.

Šešić je naveo da je bitno mlade ljude uključiti u društveni život svoje opštine ili grada, te da budu aktivni i daju doprinos za promjenu određenih stvari.

Učenik drugog razreda Gimnazije "Filip Višnjić" iz Bijeljine Milan Mandić rekao je da ga najviše interesuje problem kupljenih diploma, kao osnovni uzročnik svih ostalih problema koji muče mlade.

"Zanima me i značaj i uticaj stranih organa u BiH, te kolika je njihova stvarna moć uticaja na djelatnost opština, ali i same Vlade", rekao je Mandić.

On smatra da poslanik treba da bude neko ko je odlučan i moralno nekompromitovan.

Prema njegovim riječima, cilj ove posjete je da mladi dobiju dublje i intimnije shvatanje rada ove institucije, te samim tim u budućnosti i sami pokušaju da doprinesu obnovi društva.

Student Germanistike iz Bijeljine Milica Gatarević kaže da je današnja posjeta organizovana u saradnji sa Institutom za razvoj mladih i zajednice "Perpetuum mobile".

"Danas je u Banjaluku došlo 40 srednjoškolaca koji su bili spremni da se približe političkim temama i političarima, koje su do sada mogli da vide samo na televiziji", rekla je Gatarićeva.