latinica  ћирилица
24/06/2016 |  16:23 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Ako se socijalni partneri ne dogovore, Vlada usvaja odluku (VIDEO)

Vlada Republike Srpske usvojiće odluku o Opštem kolektivnom ugovoru u skladu sa Zakonom o radu, ako ne bude postignut dogovor socijalnih partnera do 30. juna.
Opšti kolektivni ugovor - Foto: RTRS
Opšti kolektivni ugovorFoto: RTRS

Iz Saveza sindikata poručuju da u Opštem kolektivnom ugovoru ne smiju biti umanjena prava radnika. Poslodavci smatraju da do sada socijalni partneri nisu pokazali spremnost za kompromis. Početkom sljedeće sedmice socijalni partneri ponovo bi trebalo da sjednu za pregovarački sto. 

Vlada Srpske više ne želi da čeka - ukoliko ne bude postignut dogovor socijalnih partnera sama će usvojiti odluku o opštem kolektivnom ugovoru. Prema odredbama Zakona o radu, Vlada može donijeti odluku o navedenom aktu koja bi bila validna sve dok se ne postigne dogovor socijalnih partnera.

-  Ukoliko Vlada bude morala na kraju da podvuče crtu i donosi određena rješenja, mi od toga ne možemo pobjeći, mi smo između ostalog sebe i stavili i pozicionirali na taj način, za razliku kako to predviđa npr. federalni zakon, da ne bježimo od te vrste odgovornosti, da ne prepuštamo stvari samo poslodavcima i sindikatu - kaže premijerka Srpske Željka Cvijanović.

– Ako procijene da treba ići u potpisivanje opšteg ugovora uz određene kompromise, blizu smo rješenja, ali ako ne procijene, onda će se ostati na istim pozicijama koje će biti premošćene odlukom Vlade - kaže ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.

Prava radnika ne smiju biti umanjena u opštem kolektivnom ugovoru, kažu u Savezu sindikata. Pojedine odredbe opšteg kolektivnog ugovora u dosadašnjim razgovorima socijalnih partnera su usaglašene, ali se ne tiču materijalnog davanja.

- Nema promijene iznosa minulog rada, ne 0,3 odsto nego 0,5 jer prosto je Zakon o radu rekao 0,3. Ako nekim drugim aktom nije drugačije riješeno. Dakle 0,5 za svaku godinu staža - kaže predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić.

A saglasnosti socijalnih partnera do sada nije bilo i oko prekovremenog rada, rada na državne praznike, kao i godišnjih odmora.

- Nije postignuta saglasnot vezano za uvećanje godišnjeg odmora. Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske smatra da uvećanje treba da bude na svakih 5 godina jedan radni dan - kaže Saša Aćić, predsjednik Unije.

U ponedjeljak ili utorak očekuje se sastanak socijalnih partnera, kako bi se vidjelo da li se stavovi mogu približiti, a opšti kolektivni ugovor napokon potpisan.