latinica  ћирилица
24/06/2016 |  18:21 | Autor: SRNA

NBS: Stabilnost finansijskog sistema Srbije neće biti ugrožena

Narodna banka Srbije ocijenila je da i pored velikih turbulencija na svjetskim finansijskim tržištima koje su izazvane odlukom građana Velike Britanije da izađu iz EU, stabilnost domaćeg finansijskog sistema neće biti ugrožena."
Narodna banka Srbije   (Foto:nspo.rs) -
Narodna banka Srbije (Foto:nspo.rs)

NBS i Vlada imaju na raspolaganju sve potrebne mere kojima mogu efikasno da odgovore na izazove sa kojima se može suočiti naša ekonomija", navedeno je u saopštenju NBS.

Naglašeno je da u prilog domaćoj finansijskoj stabilnosti govore sve bolji makroekonomski pokazatelji Srbije i očekivanja da će Srbija i u narednom periodu nastaviti sa smanjenjem unutrašnje i spoljne neravnoteže.

"Јutrošnje turbulencije na svetskim tržištima osetile su se i na domaćem deviznom tržištu. NBS je preduzela adekvatne i pravovremene aktivnosti kako bi održala stabilnost finansijskog sistema. Nakon početnih pritisaka, tržište je vrlo brzo `umireno`", pojašnjeno je iz NSB.

Ocijenjeno je da, uzevši u obzir nisku povezanost Srbije sa finansijskim tokovima u Velikoj Britaniji, nije nerealno očekivati da bi uticaj na domaće finansijsko tržište mogao da bude znatno manji nego što je to slučaj u drugim zemljama u razvoju.

"Svesni smo da će proces izlaska Velike Britanije iz EU imati dugoročnije efekte i da će sa sobom nositi pojačanu neizvesnost. Isto tako, jasno je da je početna reakcija tržišnih učesnika bila prenaglašena i da se može očekivati postepeno smirivanje situacije. NSB nastavlja da prati kretanja na svetskom i domaćem finansijskom tržištu, kako bi pravovremeno reagovala na eventualne negativne uticaje", navedeno je u saopštenju.