latinica  ћирилица
24/06/2016 |  18:47 ⇒ 25/06/2016 | 08:30 | Autor: RTRS

Nastavak predizbornog inženjeringa u Srebrenici? (VIDEO)

Da li je na sceni nastavak predizbornog inženjeringa za predstojeće lokalne izbore u Srebrenici?
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

Zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika ove opštine Mladen Grujičić tvrdi da je na sceni masovna preregistracija Bošnjaka koji žive u gradovima Federacije da u odsustvu glasaju za Srebrenicu.

Za glasanje u odsustvu za ovu opštinu prijavljeno je oko 1.400 lica, a na ovaj način, kaže Grujičić, namjera je da se taj broj poveća na 3.000. 

Nakon brisanja oko 2.300 srpskih birača sa spiska, te animacije 3.000 Bošnjaka iz dijaspore kojima se bez punomoći izdaju uvjerenja o državljanstvu, u Srebrenici je na sceni novi vid inženjeringa, tvrdi Grujičić. Masovno se prijavljuju Bošnjaci za glasanje u odsustvu za Srebrenicu, a uz podršku službenika federalnog i bh. ministarstva za izbjeglice.


 
- Službenici bez znanja ljudi koji žive u Živinicama, Srebreniku, Ilijašu i drugim gradovima, a živjeli su u Srebrenici ponovo se odjavljuju tamo i prijavljuju za Srebrenicu kako bi mogli na predstojećim izborima izaći i glasati za Ćamila Durakovića - kaže Grujičić.

Do sagovornika u prozvanim ministarstvima danas došli nismo, osim podsjećanja iz onog sa bh .nivoa da ni registracija birača ni navodna preregistracija nisu u njihovoj nadležnosti. Istovremeno, bošnjački kandidat Ćamil Duraković kaže da se jedino može govoriti o interno raseljenim licima s ličnim kartama na dvije godine koji imaju opciju glasanja ili za trenutnu opštinu prebivališta ili za mjesto porijekla. Do sada ih je u odsustvu za Srebrenicu glasalo 1.470.

- Dakle, na tih 1.470 postoji još 1.610 osoba koji mogu, ukoliko žele da promijene biračku opciju. Zašto mi ne bi radili na tome da svaki Bošnjak, koji je porijeklom iz Srebrenice, ima mogućnost u skladu sa zakonom da iskoristi svoje pravo da glasa - kaže Duraković.

Da li se promjena biračke opcije radi bez ili sa znanjem tih lica i da li je na sceni novi vid preizbornog inženjeringa?

- Ovo je jedna nelegalna radnja u nizu radnji koje se dešavaju u Srebrenici. Priprema se taj inženjering za Srebrenicu kako bi se povećao broj glasača Bošnjaka - kaže Grujičić.

Bošnjačko glasačko tijelo prošlih izbora uglavnom se uvećavalo prijavljivanjem mjesta prebivališta u Srebrenici. Samo za izbore, a onda je ekspresno slijedila odjava. Ovaj vid izbornog inženjeringa onemogućile su zakonske izmjene. Međutim, očigledno su u opticaju i drugi modeli – od dijaspore do interno raseljenih.