latinica  ћирилица
24/06/2016 |  19:05 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

RTRS u Hrvatskoj na mjestu stradanja jadovničkih mučenika (VIDEO)

Nad Šaranovom jamom na Velebitu u Hrvatskoj služen je parastos povodom Dana sjećanja na Јadovno, logor koji je formiran na današnji dan.
Јadovno - Dan sjećanja (Arhiv) - Foto: RTRS
Јadovno - Dan sjećanja (Arhiv)Foto: RTRS

Brojne delegacije su povodom 75. godišnjice od formiranja sistema logora Gospić-Јadovno-Pag, položile vijence na centralno obilježje. 

Živih svjedoka iz kompleksa logora Јadovno više nema. Međutim, putevima ubijenih predaka danas koračaju potomci.

Ubijani na najsvirepije načine, klani, bacani u more, a samo iz jednog razloga, jer su bili Srbi, Јevreji, Romi i ostali antifašisti. Za razliku od svojih nacističkih gospodara ustaše na Velebitu nisu podigle tvornicu smrti, već su koristili prirodne bezdane kraške jame ili kopali grobnice.

- Ustašama je najmilije sredstvo za ubijanje bila macola, malj kojim bi usmrćivali većinu žrtava a najčešće žene i djecu - kaže Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

- Položili smo vijenac uz molitvu i pietet svim žrtvama ovog logora i ustaškog režima uz jedinu jedinu misao - da se ne zaboravi i više nikada ne ponovi - rekao je Ognjen Kraus, predsjednik Koordinacije židovskih opština Hrvatske. 

I ove godine okupili smo se, da se suprotstavimo, politici zaborava i politici negacije, jer ne čujemo ni pokajanje a ni žaljenje za ovo ili neko drugo mjesto,  poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac,.

- Ovdje smo prvenstveno da se sjećamo i ne zaboravimo, ali i da se suprostavimo onima koji to sjećanje žele zatrti a pravo na tugovanje osporiti - rekao je Pupovac.

Kompleks logora Gospić-Јadovno-Pag, zatvoren je između 15. i 20. avgusta 1941. godine. Za samo dva mjeseca, od ustaške ruke stradalo je više od 40 hiljada nevinih žrtava, od čega 74 srpska sveštenika. Posljednji preživjeli zatvorenici logora na Pagu, prvi su zatočenici i graditelji jednog od nasvirepijih logora smrti za vrijeme Nezavisne države Hrvatske - Јasenovca.