latinica  ћирилица
24/06/2016 |  20:25 ⇒ 25/06/2016 | 10:15 | Autor: sputniknews.com

Berlin pripremio "plan B" za asocijativni sporazum s Britanijom

U Berlinu je pripremljen “plan B“ o mogućnosti asocijativnog sporazuma Velike Britanije i Evropske unije, saopštila je na konferenciji za novinare u Berlinu prvi zamjenik ministra za ekonomski razvoj Rusije Aleksej Lihačov.

On je učestvovao u zasjedanju Rusko-njemačke radne grupe za stratešku saradnju u oblasti ekonomije i finansija, koja je održana u Berlinu prvi put posle trogodišnje pauze, kao i na drugom zasjedanju biznis-platforme, čija je tema bila “Saradnja Evropske unije i Evroazijske ekonomske unije: praktični koraci u zbližavanju“.

“Ovde u Berlinu pripremljen je takozvaniplan B o mogućnosti asocijativnog sporazuma Velike Britanije i EU, sporazuma koji zaključuju zemlje tipa Ukrajine i Moldavije s Evropskom unijom“, rekao je Lihačov.


On je dodao da “za sada nisu jasne sve moguće posljedice takozvanog bregzita ne samo iz ugla geopolitike nego i iz ugla formiranja evropskog budžeta i raspodele meijsta u Evropskom parlamentu, kao i iz ugla trgovine na evropskom kontinentu“.

Rusko-njemačka radna grupa za stratešku saradnju osnovana je 2000. godine na inicijativu tadašnjeg njemačkog kancelara Gerharda Šredera i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Strateška radna grupa prethodni put se sastala u junu 2013. Odluka o obnavljanju djelatnosti radne grupe, bez obzira na sankcije EU Rusiji, donesena je tokom sastanka ministra za ekonomski razvoj Rusije Alekseja Uljukajeva i vicekancelara Njemačke, ministra ekonomije i energetike Zigmara Gabrijela u februaru 2016. godine u Berlinu.