latinica  ћирилица
25/06/2016 |  17:24 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Muhika doputovao u Srbiju, posjetio i Drvengrad (FOTO i VIDEO)

Naučnim skupom o Petru Kočiću, promocijama romana "Grad za nezbrinutu djecu" Dragana Tepavčevića i knjige "Evropski izazovi" Gorana Mutabdžije, u Andrićgradu je počeo Sajam knjige, u organizaciji Andrićevog instituta i Beogradskog sajma.
Muhika sa Kusturicom i Vučićem - Foto: RTRS
Muhika sa Kusturicom i VučićemFoto: RTRS

Sajam će 27. juna zvanično otvoriti predsjednik Srpske Milorad Dodik, direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i bivši urugvajski predsjednik Hose Muhika.

Omiljen širom svijeta zbog svoje skromnosti, pred odlazak u Andrićgrad, Hose Muhika sa Emirom Kusturicom bio je gost premijera Aleksandra Vučića. . 

Svijet ga od milja zove Pepe, sunarodnici su ga nazivali predsjednikom siromahom, proslavio se sa svojom starom “bubom”, a danas je stigao u Srbiju. Hose Muhika, bivši predsjednik Urugvaja, sastao se sa premijerom Srbije pred svečano otvaranje prvog Sajma knjiga u Andrićgradu.

Sve što čujemo od njega je zapravo govor iskustva i pameti, i ono što je on učinio u svom životu i način na koji je primjenio socijalne obrasce. To je nešto što niko u svijetu nije uradio", kaže Emir Kusturica, režiser i direktor Andrićevog instituta.

Bivši predsjednik Urugvaja koji je ostao upamćen po skromnosti, ljevičarskim idejama i činjenici da je 90 odsto predsjedničke plate davao siromašnim u Urugvaju, poseban je gost za organizatore u Andrićgradu.

"Vrlo je važno da on simbolički djeluje. On je došao u našu zemlju, i vrlo je važno da se o njemu priča i da se iz njegovog iskustva i na osnovu njegovog simboličkog značenja primjene neka iskustva koja su moguća", dodao je Kusturica.

Urugvaj je zemlja počasni gost Sajma knjige, koji će u Andrićgradu za 40 izlagača iz regiona zvanično biti otvoren uoči Vidovdana. 

Muhika posjetio Drvengrad

Bivši predsjednik Urugvaja Hoze Muhika stigao je danas popodne na Mećavnik, u goste srpskom reditelju Emiru Kusturici, gdje je dočekan pogačom, solju i medovačom.

Bivši predsjednik Urugvaja koji je ostao upamćen po skromnosti, ljevičarskim idejama i činjenici da je 90 odsto predsjedničke plate davao siromašnim u Urugvaju, prošetao je ulicama Drvengrada, najprije Ulicom Matije Bećkovića, onda preko Trga Novaka Đokovića...

Muhika će narednih dana biti gost Andrićgrada gdje će u ponedjeljak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i rediteljem Emirom Kusturicom otvoriti Sajam knjiga.