latinica  ћирилица
25/06/2016 |  19:42 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Kako će se izlaz Britanije odraziti na finansijsku situaciju u BiH i Evropi? (VIDEO)

Put BiH trasiran je ka EU, bez obzira na referendum u Britaniji, kaže premijerka Srpske Željka Cvijanović. Јasno je, kaže, da je nakon ovoga, evropski put za zemlje Balkana na čekanju.

A prve posljedice po Evropu već su vidljive, padom funte i evra, rastom dolara i švajcarskog franka, cijene zlata. Kakve su posljedice po male ekonomije i tržište poput našeg, ali i evropski put BiH?! 

Evropski put zemalja iz regiona sada jeste na čekanju, ali ovo je upravo za nas velika prilika da odredimo priopritete i pregovaračke pozicije, ocjenjuje premijerka Srpske.

"Ovo je velika prilika da izgradimo partnerstvo sa Evropom i definišemo svoje stavove, ne da nam, kao do sada budu ispostavljani bez ikakvog prethodnog razgovora. Dakle ja cijenim ovo je za nas velika prilika da utvrdimo svoje prioritete", izjavila je danas Cvijanovićeva.

Izlaskom Britanije iz EU izvjesno je da je povjerenje velikih ulagača poljiljano, kažu ekonomisti. Ipak, smatraju, Evropska unija neće izgubiti stabilnost, a BiH je mala zemlja i malo tržište, da bi bilo riječi o velikim gubicima.

"To ništa bitno za BiH neće promijeniti. Biće jedino skuplji uvoz u dolarima francima i drugim valutama i što će naši dužnici u dolarima i francima biti u težoj situaciji", smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Analitičari ocjenjuju i da rastom dolara raste i spoljni dug BiH u ovoj valuti. Od ukupnog spoljnog duga BiH, koji je na kraju prošle godine iznosio 8,4 milijarde KM, 7,5 odsto je u američkim dolarima, dok je 51,2 odsto duga u evrima.

"Malo smo tržište i robna razmjena sa Britanijom je i do deset puta manja od one sa Njemačkom ili Italijom i svodi se na svega 150 miliona maraka godišnje, naše rezerve u funtama su male i te neće uticati na našu trgovačku poziciju sa EU", smatra Radovan Bajić,direktor NLB Banke Banjaluka.

"To znači da naše rezerve nisu velike i da do promjene kursa neće doći te da neće biti problema u poslovanju komercijalnih banaka kao ni onih koji imaju potraživanja u toj valuti", rekao je Bajić za RTRS.

Funta je nakon refrenduma na najnižem nivou u odnosu na dolar od 1985. godine. Pao je i evro prema dolaru za 3,3 odsto, što je njegov najveći istorijski pad u jednom danu. Veliki "igrači" na svjetskom tržištu u igraju na sigurno, zlato, franak, dolar, najveći su dobitnici nakon Bregzita.

Vodeće britanske banke izgubile su trećinu vrijednosti, globalne akcije kraće su za dvije milijarde dolara. Iako rezultati referenduma najviše štete britanskoj ekonomiji jeftinija funta podržava britanski izvoz.

"Mi sa jedne strane imamo da je funta pala za 8% berze za 16%, već sada je to manje za nekih 2% imamo rizik od inflacije, a to može da bude i dobro, za izvoz i smanjenjenj uvoza i za povećanje inflacije. Velika Britanija kao i mi ima jako nizak nivo inflacije" rekao ke Goran Nikolić, ekonomista Instituta za evropske studije.

Biće ovo ipak, smatra Nikolić, razuman "razvod", jer će prevladati poslovni interesi sa obje strane Lamanša.

Od Britanskog DA napuštanju Evropske unije, kao zemlja sa velikim rezervama zlata profitirala je Rusiija.

I to 2,46 milijardi dolara u protekla 24 časa. Zahvaljujući Bregzitu, Rusija je na zlatnim rezervama zaradila 3,7 milijardi dolara. Ipak, udio funte u deviznim rezervama Rusije je isto tako velik, a njena vrijednost pala je za više od 8%.