latinica  ћирилица
25/06/2016 |  20:37 | Autor: SRNA

Oštre reakcije iz Turske: Papina izjava odslikava "krstaški mentalitet"

Zamjenik turskog premijera Nuretin DŽanikli /Nurettin Canikli/ rekao je danas da je žalosno što je papa Franjo pokolj Јermena 1915. godine u vrijeme Otomanskog carstva nazvao genocidom dodajući da to samo odslikava papin "krstaški mentalitet".
Papa Franjo - Foto: AP
Papa FranjoFoto: AP

Uprkos pripremljenom govoru tokom posjete Јerevanu, papa je juče upotrijebio riječ "genocid" da opiše masovna ubistva Јermena.

"Izjava pape je veoma žalosna. Nažalost sada je moguće vidjeti sve refleksije i tragove krstaškog mentaliteta u postupcima Vatikana i pape", rekao je DŽanikli novinarima u gradu Giresun na Crnom moru.

On je rekao da papina izjava nije ispravna opservacija i ne odslikava istinu. "Cijeli svijet to zna, kao i sami Јermeni", rekao je DŽanikli, objavio je list "Hurijet".

Јermeni tvrde da je oko 1,5 miliona njihovih sunarodnika ubijeno u zločinima počinjenim 1915. godine u vrijeme Otomanskog carstva.

Turska navodi da je broj žrtava znatno manji i odbacuje termin genocid. Ankara ukazuje da je i veliki broj turskih civila stradao u vrijeme raspada Otomanskog carstva.