latinica  ћирилица
26/06/2016 |  08:11 ⇒ 20:54 | Autor: SRNA

Duga Njiva: Obilježene 24 godine od proboja koridora (VIDEO)

Na Dugoj Njivi kod Modriče obilježena je 24. godišnjica najveće i najhumanije bitke u otadžbinskom ratu – bitke za Koridor života. Operacija „Koridor 92" počela je 12. a završena 28. juna, oslobađanjem Modriče i deblokiranjem puta Banja Luka - Bijeljina.
Duga Njiva/Modriča - Sveta arhijerejska liturgija u Manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara - Foto: SRNA
Duga Njiva/Modriča - Sveta arhijerejska liturgija u Manastiru Svetog velikomučenika cara LazaraFoto: SRNA

Nakon 42 dana, prekinuta je kopneno-vazdušna blokade zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.U operaciji „Koridor“ poginulo je 413 boraca, a 1.918 ranjeno.

Borci iz Modriče bili su u prvim redovima za oslobađanje svog grada. Tu su bili i borci iz drugih krajeva Srpske i nekadašnje Srpske Krajine. Cilj im je bio da spoje istočni i zapadni dio Srpske

„Među prvima smo ušli u naš grad tog dana. Tu smo dočekali komandanta Simića.Tu se napravila Republika Srpska, tu je njen rođendan”, sjeća se Bogdan Šarčević, učesnik operacije „Koridor 92“ iz Modriče.

Radomir Šiniković, učesnik operacije „Koridor 92“ iz Prijedora kaže: „Elan je bio nezamisliv, isto bi i sad uradili samo što nam neće niko da prizna“.

Predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić podsjeća na ogromne zasluge boraca za stvaranje Republike Srpske.

„Iz toga se vidi jasna i ogromna zasluga vojske i policije za stvaranje Republike Srpske i iz toga slijedi potreba za stalnom brigom o porodicama poginulih, o Ratnim vojnim invalidima i o demoblisanim borcima“, rekao je Savčić.

Plan neprijatelja prije 24 godine bio je da uništi više od milion i po Srba u zapadnom dijelu Srpske i Kninskoj Krajini, zbog čega je i pokrenuta operacija Koridor

 

Spomen-obilježje na Dugoj Njivi: Položeni vijenci za 413 stradalih vojnika VRS (Foto: Srna)

„To se može smatrati najvećom borbom u odbrambeno-otadžbinskom ratu 92. godine, istina sa mnoga žrtava ali vrijedilo je zato što smo mi danas svoji na svome, mi ovo treba da čuvamo kao zjenicu oka ali ponavljam- jedinstveni”, izjavio je danas Milenko Savanović ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS i predsjednik Odbora za obilježavanje 20. godišnjice proboja koridora.

Kao simbol sjećanja na banjalučke bebe, preminule zbog nedostatka kiseonika tokom blokade koridora, zbog čega je operacija tada i pokrenuta, sa Duge Njive na Trebavi učesnici marša simbolično su pustili bijele golubove, s porukama slobode, mira i postojanosti Republike Srpske, podsjećajući da je operacija Koridor bila najhumanija bitka u otadžbinskom ratu.

„Republika Srpska je danas slobodna i sigurna zajednica. Želimo biti potpuno ravnopravni. Za srpski narod RS je sloboda, Republika Srpska je sigurnost, Republika Srpska je ranvopravnost i Republika Srpska je budućnost“, napominje i ministar industrije i energetike u Vladi RS Petar Đokić.

Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos poginulim borcima služio je umirovljeni srednjoevropski episkop Konstantin. Na spomen-obilježje brojne delegacije institucija Srpske i opština Modriča, Brod i Doboj položile su cvijeće. Sjećanje na bitku za koridor sjećanje je na humanost i hrabrost, koje se čuva za buduće generacije.

Savanović: Bitka za proboj koridora jedna od najvažnijih u proteklom ratu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je da je bitka za proboj Koridora jedna od najsvjetlijih i najvažnijih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

"Mi smo ovdje došli da odamo dužno poštovanje i počast svima koji su dali život za stvaranje Republike Srpske, koji su ostali bez dijelova tijela, borcima i narodu", rekao je Savanović novinarima nakon Svete arhijerejske liturgije u Manastiru Svetog velikomučenika cara Lazara na Dugoj Njivi kod Modriče.

Savanović je istakao da Republika Srpska ima trajnu obavezu da se oduži svim borcima i invalidima koji su dali nemjerljiv doprinos za stvaranje Republike Srpske.

On je rekao da Vlada i institucije Republike Srpske čine sve što je moguće da pomažu porodicama poginulih, invalidima i borcima proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Znam da to nije dovoljno, ali sam siguran da činimo više nego što je realno moguće. Posebno smo zadovoljni što smo riješili dobar dio stambenih problema porodica poginulih", naglasio je Savanović.

Đokić: Zahvaljujući proboju koridora Srpska  je država

Ministar industrije, energetike i rudastva Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je da je zahvaljujući proboju Koridora Republika Srpska danas u pravom smislu država.

"Mi smo tog osjećanja potpuno svjesni da ovaj prostor dijelimo sa pripadnicima drugih naroda kojima smo obezbijedili slobodu svojom borbom", rekao je Đokić novinarima na Dugoj Njivi kod Modriče, gdje je prisustvovao obilježavanju 24 godine od proboja Koridora.

Đokić je naveo da je srpski narod uvijek bio spreman da se žrtvuje i da pomogne drugima, te da im omogući slobodu i ravnopravnost.

"Republika Srpska je danas slobodna i sigurna zajednica i želimo da budemo potpuno ravnopravni. Za srpski narod Republika Srpska je sloboda, ravnopravnost, sigurnost i budućnost", istakao je Đokić.