latinica  ћирилица
27/06/2016 |  08:34 | Autor: TANЈUG

Јović: Iznenadio bih se da Hrvatska ponovo blokira Srbiju

Profesor fakulteta politickih nauka u Zagrebu Dejan Јović kaže da bi se iznenadio ukoliko bi Hrvatska iz bilo kog razloga do kraja ovog mjeseca ponovo blokira Srbiju na evropskom putu, naročito imajući u vidu sastanak predjsednice Kolinde Grabar Kitarović sa mandatarom za sastav vlade Aleksandrom Vučićem.
Dejan Јović - Foto: B92
Dejan ЈovićFoto: B92

"To bi bio značajn korak unazad", rekao je Јović u intervjuu za današnju "Politiku" odgovarajući na pitanje da li bi zbog Zagreba moglo da izostane otvaranje poglavlja 23 i 24 najavljeno za kraj juna.

Јović je međutim ukazao da situaciju u EU "značajno komplikuje referendum u Velikoj Britaniji", ocjenjujući da će zbog te krize proširenje EU biti usporeno ili potpuno zaustavljeno bar za vrijeme pregovaranja između EU i Britanije o izlasku.

Upitan može li se susret Kitarović i Vućića nazvati istorijskim, on kaže da će se to tek vidjeti, ali d aje dobro što je do tog susreta došlo i da je bio u interesu obe strane i to baš u ovom trenutku poslije perioda zahlađenja odnosa.

On kaže da je susret pozitivan, ali izražava skepsu kada je u pitanju primjena onoga što je dogovoreno objašnjavajući da predsjednica Hrvatske nema nikakva ovlašćenja da to sprovede.

"Ona može dati samo neki izraz dobre volje, potpisati deklaraciju i stvoriti atmosferu, što je sve po sebi vrlo dobro, ali se ona u smislu primjene mora oslanjati na vladu, a Hrvatska trenutno vladu nema", napomenuo je Јović.

On je dodao da je Hrvatskoj u ovom trenutku susret bio u interesu da pokaze da nije neprijateljski orjentisana prema Srbiji i time ukloni prigovore koji su joj upućivani iz EU i SAD a koji se odnose na rast nacionalizma pa i revizionistickih pogleda na ustastvo, kao i da pokaze da neće biti prepreka za otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom.

U interesu Srbije je to da pokuša da riješi probleme sa Hrvatskom jer treba kao i svaka druga zemlja kandidat da smanji broj potencijalnih prepreka na putu ka EU i da poveća broj prijatelja u EU, objašnjava Јović.

On ističe i d aje dobro što su neki problemi na sastanku bar popisani i koji se mogu riješiti brzo i bez velikih političkih konotacija, kako bi se pokazao znak dobre volje da te zemlje pogotovu kada su u pitanju manjine žele prijateljsku politiku.

Јović kaže i da je Oreškovićeva vlada bila nezainteresovana za pitanja manjine u Hrvatskoj, a ako se to promjeni sa novom vladom, to bi bili pozitivni koraci.

"One druge stvari - pitanje granice i eventualna promjena načina predstavljanja hrvatske manjine u Srbiji - biće mnogo komplikovanije i neke od njih sigurno će završiti pred međunarodmnim arbitraznim ili nekim drugiom pravosdunim institucijama, ali važno je da su se stvari identifikovale i da se naprve bar prvi konkretni koraci", zaključio je Јović.