latinica  ћирилица
27/06/2016 |  08:39 | Autor: sputniknews.com

Gdje će biti sljedeći finansijski centar EU?

Poslije referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU poziciju finansijskog centra EU može zauzeti Škotska, piše Blumberg.

Prema riječima člana parlamenta Velike Britanije za trezor Marka Garnera, Škotska može postati prirodna nasljednica Londona u sferi finansijskih institucija.

“Da sam ja na mestu Nikole Sterdžon  i pokušavao da nađem alternativnu ulogu i cilj za Škotsku, uložio bih sve napore, pokušavajući da prebacim centar za finansijske usluge iz Londona. Upravo to bih radio. Pokušavao bih da izgradim centar za finansijske usluge koji bi postao prirodni nasljednik Londona, prilikom njegovog prebacivanja iz Velike Britanije u EU“, rekao je Garner.

Prihodi od proizvodnje nafte u Sjevernom moru padaju zbog pada cijena na naftu, zato bi finansijski centar postao dobar izvor prihoda za Škotsku, smatra Garner.


“Škotska očigledno nema više one prihode od rudnika, koji su bili prije dvije godine. Međutim, ona ima mnogo toga što predstavlja London privlačnim u svojstvu finansijskog centra“, dodao je on.

Poslije rezultata “bregzita“ Sterdžonova je pozvala EU da počnu hitne pregovore o statusu Škotske u sastavu EU. Po njenim riječima, održavanje novog referenduma o nezavisnosti od Ujedinjenog kraljevstva je “vrlo vjerovatno".

Prema anketi koju je sproveo Sandej Post, 59% Škotlanđana želi nezavisnost od Velike Britanije.